Твърдението, че малкият и среден бизнес са локомотивът на българската

...
Твърдението, че малкият и среден бизнес са локомотивът на българската
Коментари Харесай

Става все по-трудно да се започне бизнес в България

Твърдението, че дребният и междинен бизнес са локомотивът на българската стопанска система не е факсимиле. Този бизнес е стопанската система ни. Големите компании на пазара са дребен %. Проблемът е, към момента има доста административни, демографски и просветителни спънки пред бизнесмените.

Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев оповести част от провокациите пред бизнеса по време на Българския стопански конгрес на тематика „ Българската стопанска система в края на 2019 година Перспективи пред дребния бизнес за 2020 година “. Основните спънки са неналичието на квалифицирана работна ръка (72%), корупцията (61%), бюрокрацията (61%), некачественото обучение (47%), неналичието на доверие и негативизъм по отношение на бизнеса (17%), неприятната инфраструктура (12%) и гражданският напън върху капиталови планове (5%).

За да се усъвършенства екосистемата, бизнесът в България чака предвидима правна среда, лимитирано взаимоотношение с администрацията, облекчени административни процедури, по-добър достъп до финансови принадлежности и, най-много – нужното количество и качество човешки запаси. Според Радосвет Радев, при оценката на бизнес средата би трябвало да бъдат регистрирани външни и вътрешни фактори. Сред външните фактори са икономическите проблеми с геополитически измерения, като продължаващият търговски спор сред Съединени американски щати и Китай и Brexit, както и рискът от световна криза. Вътрешните фактори са главно административно-правни (липсата на електронно държавно управление, нереформирани здравна и осигурителна системи, постоянно изменяща се нормативна уредба, времеемки процедури по издаване на документи), демографски (застаряващо население и нужда от импорт на квалифицирани работници) и просветителни.

Нормативната неустойчивост у нас продължава да е измежду най-сериозните проблеми. Оказва се, че единствено през последните 11 месеца Кодексът на труда е бил променян 10 пъти, а Кодексът за обществено обезпечаване – 4 пъти. По три пъти са били променяни Данъчно-осигурителният и процесуален кодекс, Кодексът за застраховането, Търговският закон и Законът за концесиите, а Законът за устройство на територията е променен шест пъти.

Според класацията на Световната банка „ Doing business 2019 “, България пада с 9 места (от 50-то на 59-то) по индикатора „ Лекота на правене на бизнес “. За пускане на бизнес у нас са нужни 23 дни и прекосяване през седем процедури, издаването на позволение за градеж минава през 19 процедури и лишава 97 дни, а за включване към електрическата мрежа са нужни 262 дни, което подрежда страната ни на 147-мо място измежду 190 страни, включени в класацията. „ На този декор, по никакъв начин не е изненадващо, че едвам 3,9% от българите имат намерение да започват бизнес през идващите три години, при приблизително 26% за останалите страни от групата на така наречен инвестиционно-обусловени стопански системи (вкл. Хърватия, Унгария, Полша, Латвия, Румъния и Македония) “, съобщи Радосвет Радев.

Промяната на неподходящите условия би трябвало да премине през основаване на благоприятстваща нововъведенията и бизнеса екосистема, която да дава опция на бизнесмените да основават нови компании.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР