Твърде рано е да прогнозираме дали варианта Омикрон на коронавируса

...
Твърде рано е да прогнозираме дали варианта Омикрон на коронавируса
Коментари Харесай

Антъни Фаучи: Все още не е ясно дали Омикрон предвещава края на пандемията

Твърде рано е да предвиждаме дали разновидността Омикрон на ковид ще бележи последната вълна от пандемията. Това съобщи основният медицински консултант на Белия дом доктор Антъни Фаучи по време на първия ден от Световния стопански конгрес, съобщи Си Ен Би Си.

„ Отворен е въпросът дали той ще се трансформира в живата имунизация против вируса, на която всички се надяват “, разяснява Фаучи.

Според прочуванията, въпреки че последният важен вид е по-заразен, той не води до толкоз тежко заболяване, колкото предходните разновидности, което дава вяра, че може да форсира края на пандемията. Според вирусолога обаче към момента няма гаранции.

„ Надявам се, че ще се случи тъкмо това. За задачата обаче не би трябвало да се появява различен вид, който заобикаля имунните отговори на предходните варианти “, сподели той.

По думите му, даже и да се окаже, че Омикрон е последният вид, това е едва ли ще да докара до цялостно изгубване на вируса, който е по-вероятно да стане ендемичен. След като това се случи обаче носенето на маски няма да бъде нужно, а обществото ще може да се върне към някакво равнище на нормалност, на което се е радвало преди пандемията.

„ Няма да отстраняваме изцяло тази болест. Но да се надяваме, че ще бъде на толкоз ниско равнище, че да не нарушава естествените ни обществени, стопански и други взаимоотношения между тях. За мен това е новото обикновено. "

Фаучи приказва дружно с група от специалисти по публично опазване на здравето, които се съгласиха, че Омикрон евентуално ще стане преобладаващ вариант на COVID-19 в международен мащаб през 2022 година Те обаче бяха разграничени по въпроса дали това ще бъде последният вариант.

„ Наистина е прекомерно рано в действителност да го назовем ендемичен. Има огромна възможност да имаме нов вид “, сподели Анелис Уайлдър-Смит, професор по нововъзникващи инфекциозни заболявания в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина.

По думите и този нов вид ще бъде по-лек в съпоставяне предходните версии, само че е значимо да сме готови за най-лошото.

Ричард Хачет, основен изпълнителен шеф на Коалицията за нововъведения в подготвеността за епидемии, обаче е по-голям оптимист.

„ Омикрон ще опустоши света. Да се ​​надяваме, че може да опустоши и другите разновидности “, сподели той, като добави, че вирусът евентуално ще доближи точка на равновесие, при която ще се трансформира в годишна зараза, сходно на сезонния грип.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР