Твърде малко клиенти в по-малките икономики. Борба за едни и

...
Твърде малко клиенти в по-малките икономики. Борба за едни и
Коментари Харесай

Как числата унищожиха творчеството в рекламата

Твърде малко клиенти в по-малките стопански системи. Борба за едни и същи рекламодатели. Рекламните организации, работещи в неголемите европейски пазари са изправени пред това предизвикателство, в комбиниране и с друга специфичност на средата - условието за количествено премерване, което да удостоверява триумфа на акциите и възвръщаемостта на инвестицията (ROI).

Ето за какво рекламата не е това, което беше. Добрият остарял бизнес на творчеството от 90-те към този момент от дълго време не съществува, покосен от технологиите и числата. 

Също по този начин, когато стопанската система отслабва заради някаква причина - рецесия, неприятно положение на прилежаща страна с значими интернационалните клиенти или " мъртъв " летен сезон, маркетолозите стават нервни. Когато продажбите спаднат, клиентите на организациите стопират да правят оценка креативните хрумвания и се взират в цифрите и числата, напомня електронното издание Advertising Age.

" Както видеото умъртви радио звездите, по този начин цифрите убиха творчеството в рекламата " , показват създателите на изданието.

Повечето организации през днешния ден концентрират напъните си да оказват помощ на клиентите да приспособят плановете си към новите технологии - за по-добра връзка с потребителите, както и да развиват мощни и бързи принадлежности, с които да привлекат повече хора към продукта си.

Но работата е там, че творчеството в рекламата, както си беше през 90-те години, не се мери в количество. Много компании, подплашени от рецесии, не помниха, че не е нужно да доближат до допустимо най-вече консуматори с цел да продават повече, а да допрян същински основната си публика, разясняват още от AdAge.

Това се реализира с изобретателни хрумвания. А когато маркетинговата тактика е основана напълно на цифри, създателите губят предпочитание да хабят време за креативност.

Много елементарно забравихме, че марките не се мерят единствено в пари, а построяват прочувствени връзки с клиентите си. Те са " прилепчиви ", както ги разказва Малкълм Гладуел в книгата си " Повратната точка ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР