Твърдата реакция на Москва срещу искането на Международния трибунал на

...
Твърдата реакция на Москва срещу искането на Международния трибунал на
Коментари Харесай

Ведомости: Малко е вероятно Москва да пусне украинските моряци дори по искане на ООН

Твърдата реакция на Москва против настояването на Международния арбитражен съд на Организация на обединените нации по морско право понижава опциите за последователно намаляване на напрежението към Крим и възстановяване на връзките с Украйна, написа " Ведомости " в публицистичен коментар.

В събота трибуналът постанови Русия да освободи трите украински кораба и 24-мата украински моряци, арестувани предходната година при случая в Керченския пролив. Спазването на това решение " може да е първи сигнал от съветските управляващи, че в действителност са подготвени да сложат завършек на спора в Украйна ", съобщи новият украински президент Володимир Зеленски.

" Така Русия може да направи стъпка към деблокиране на договарянията и решение на основаните от нея проблеми по цивилизован метод. Ще забележим кой път ще бъде определен в Кремъл ", цитира вестникът пост на Зеленски във Facebook.

Руската дипломация съобщи по-рано, че процедурите от Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право са неприложими към случая в Керченския пролив. Москва подсети, че съгласно нея украинците не са спазили " съветския закон за мореплаване в региона ". Киев твърди, че е уведомил Русия за маршрута на корабите си наоколо до Керченския пролив, и упреква руснаците в нарушаване на интернационалното право.

Според специалисти на " Ведомости " има прекомерно дребна възможност украинските моряци да бъдат освободени даже и след решението на Международния арбитражен съд, предава Българска телеграфна агенция.

Темата бе защитавана в запас като стъпка на благосклонност от страна на Русия към новия президент на Украйна, който да смекчи риториката на Киев, счита съветският политолог Евгений Минченко. Риториката на Зеленски обаче е " още по-радикална от тази на някогашния украински водач Петро Порошенко. Естествено идва въпросът защо да го насърчаваме ", споделя той.

Проблемът не е юридически, а политически - по тази причина решението на Русия ще бъде сигнал и за Киев, и за Запада, счита наблюдаващият Андрей Кортунов.

Той показва вяра " сигналът да е позитивен, да бъде проявена известна еластичност и изменена - позицията на Русия ". Гаранции обаче няма - " към този момент се убедихме, че съветската страна не се кани да дава задатъци на новото украинско управление ", установи специалистът пред " Ведомости ", представен от Би Би Си.

Ако Зеленски упорства да се поддържат антируските наказания и продължи курса на Порошенко, той може да изгуби гласоподаватели преди наближаващите предварителни избори за Върховна рада. Москва няма да направи на Зеленски " избирателен подарък ", счита украинският коментатор Вадим Карасьов.

Това не би било преференциално за съветския президент Владимир Путин - " да пусне моряците, а против какво? Москва в този момент има полза електоратът в Южна и Източна Украйна последователно да се разочарова от Зеленски, а гласовете да се преливат към проруски политици ", изяснява Карасьов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР