Твърдата кора на Марс се е сформирала много бързо след

...
Твърдата кора на Марс се е сформирала много бързо след
Коментари Харесай

Формирането на Марс е станало много бързо

Твърдата кора на Марс се е образувала доста бързо след възникването на Слънчевата система, се споделя в проучване, съгласно което е допустимо нужните условия за пораждане на живот да са се появили доста рано на „ Червената планета “.

За да има вода в течно положение на една планета, е належащо съществуването на твърда повърхнина и затова на кора. „ Нашите резултати демонстрират, че на Марс може да е имало океани и евентуално – живот, доста преди Земята “, споделя Мартин Бизаро от Музея по естествена история в Копенхаген, който е съавтор на проучването, оповестено в „ Нейчър “. Учените са съумели да издигнат крайчеца на завесата пред най-ранната история на Марс с помощта на марсианския астероид NWA 7034, прочут с името „ Черната хубавица “, който е открит в пустинята Сахара.

Седем зрънца цирконий са извадени от дребен пример от този астероид и бяха оценени от учените, които датираха тяхното кристализиране. Установихме, че кристализирането на повърхността на Марс е било изключително бързо – единствено 20 млн. години след сформирането на Слънчевата система, което е станало преди 4 567 милиарда години. Тогава Марс е имал към този момент твърда кора, която може да бъде основа за океани и евентуално – за живот, споделя Бизаро. Тези резултати а в прорез с досегашните модели, съгласно които Марс се е втвърдил за към 100 млн. години. Тези нови данни уголемяват доста интервала, през който е допустимо на Марс да е имало живот.

Учените акцентират, че са открити антични кристали цирконий, които са с към 100 млн. години по-стари от най-стария земен цирконий.

Откриването през 2011 година на „ Черната хубавица “, тежащ 319.8 г, провокира жив интерес в научните среди. Един грам се продаваше за 10 000 евро, споделя Мартин Бизаро. Музеят за естествена история на Дания си е купил 44 грама. Пет от тях са били счукани и от тях са извадени седемте кристалчета цирконий, нужни за проучването. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР