Турция забранява достъп до въздушното си пространство за военни и

...
Турция забранява достъп до въздушното си пространство за военни и
Коментари Харесай

Турция с най-мащабния отговор към Русия заради инвазията

Турция не разрешава достъп до въздушното си пространство за военни и цивилен самолети, които транспортират съветски бойци към Сирия.

За това заяви телевизионният канал TRT Haber, като цитира министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Това е най-мащабният " отговор " на Турция към Русия поради нашествието й в Украйна, разяснява Агенция Франс Прес. Анкара другояче поддържа тесни връзки с Москва, макар че е член на отбранителния алианс на НАТО.

" Затворихме въздушното пространство за съветските военни самолети - и даже цивилни - летящи за Сирия. Мярката бе наложена през март и отсрочена до април ", сподели Чавушоглу, представен от турски медии.

Чавушоглу е съобщил решението на турските управляващи на съветския си сътрудник Сергей Лавров, който да го съобщи на президента Владимир Путин.

„ Един или два дни по-късно Русия върна отговор, че Путин е издал заповед и съветски самолети няма да летят повече над турското въздушно пространство “, сподели Чавушоглу пред турски кореспонденти на борда на самолета си за Уругвай.

Забраната ще остане в действие за три месеца.

Русия не разяснява мярката на Турция. Русия, дружно с Иран, беше решителен покровител на сирийския президент Башар ал Асад по време на гражданската война в Сирия. Турция поддържа сирийските бунтовници по време на спора.

Отношенията на Анкара с Москва за малко се утежниха, откакто Турция смъкна съветски военен аероплан покрай турско-сирийската граница през 2015 година

Към момента Турция се пробва да посредничи за преустановяване на огъня в Украйна. Сега Анкара се пробва да провежда среща на върха в Истанбул сред Путин и украинския президент Володимир Зеленски, макар че Чавушоглу призна, че вероятностите за сходни договаряния в този миг остават неразбираеми, разяснява " Франс прес ", предава БНР.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР