Турция ще прати 1000 души от специалните полицейски части по

...
Турция ще прати 1000 души от специалните полицейски части по
Коментари Харесай

Сойлу: Турция праща спецчасти, за да попречи на 5 000 мигранти да се върнат

Турция ще прати 1000 души от специфичните полицейски елементи по границата си с Гърция, с цел да попречи на близо 5 000 чужденци, които са минали на гръцка територия от 1 март насам, да се върнат в страната. Това заяви в Одрин турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу. По-рано той заяви, че страната са напуснали 140 000 души, само че информацията за броя на мигрантите беше оспорена от гръцка страна, както и от наблюдаващи от неправителствени организации.

Трима души са изгубили живота си, а 164 са ранени досега заради дейностите на гръцките сили за сигурност, безапелационен беше турският вътрешен министър. Сутринта той инспектира граничния регион с хеликоптер.



Очевидци оповестяват, че от Истанбул към границата не се насочат огромни групи хора.

Група от няколко души край Одрин описаха, че не им е разрешено да се върнат в Истанбул:

„ Полицаите ни не разрешиха да се връщаме в Истанбул ", сподели афганистанец пред БНР.

Сирийци, с които кореспондентът на БНР беседва край „ Пазаркуле ", отхвърлят да са ставали очевидци на такива дейности:

„ Може да се върнеш, може. Военните и жандармерията не ни споделят нищо. Ако искаш - връщай се, в случай че искаш - можеш да стоиш тук ".

Според очевидци сега на „ Пазаркуле " се намират към 4-5 000 души, само че самостоятелни източници не могат да потвърдят или отхвърлят тази информация.
Повече от два пъти са се нараснали опитите за незаконно секване на границата сред Гърция и Турция за последното денонощие, оповестиха гръцките управляващи. Масирано остава наличието на войска и полиция от гръцката страна на границата с Турция.



По данни на Организация на обединените нации 13 хиляди души са блокирани сега в буферната зона сред двете страни. Няма напрежение по българската граница поради бежанския поток, увери вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов и още веднъж съобщи, че армията е в подготвеност да реагира при рецесия.

Същевременно мигрантският напън по гръцко-турската граница сътвори транспортни проблеми. Над 5-километрова опашка от тирове се е образувала на граничния пункт „ Кипи " -„ Ипсала ". Шофьори се оплакаха, че чакат повече от 20 часа.

От турската страна на границата - през Ипсала, няма усложнения при напредването на леките коли, минахме относително бързо, свидетелстват специфичните пратеници на БНР в региона.

Според гръцките медии дългите опашки от камиони са се образували поради това, че турските управляващи са затворили за няколко часа пункта поради замяна на системи.

На бензиностанция в Ипсала безусловно пред очите ни турската полиция залови микробус цялостен с мигранти - 3 дами и към 7-8 деца под 5-годишна възраст.

А в страни стоеше друга група мигранти от Афганистан и Сирия - млади мъже, към 20-годишни, които към този момент бяха арестувани. При опит да се приближим и да беседваме с тях, турската полиция стремително пристигна и ни изгони.

Иначе в покрайнините на Ипсала е умерено, има много полиция, не се виждат огромни групи мигранти. По всяка възможност те се намират директно до граничната ограда с Гърция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР