Турция ще ограничи износа на широка гама продукти за Израел,

...
Турция ще ограничи износа на широка гама продукти за Израел,
Коментари Харесай

Турция ограничава износа за Израел на стоки от 54 категории до прекратяването на огъня в Газа

Турция ще ограничи износа на необятна гама артикули за Израел, в това число стомана и реактивно гориво, до момента в който не бъде оповестено преустановяване на огъня в Газа, заяви през днешния ден турското министерство на търговията, като първата забележителна мярка на Анкара против Израел след шест месеца война.

Турция осъди военната акция на Израел против Газа, която стартира след нападението на палестинската въоръжена формация Хамас на 7 октомври. Анкара прикани за неотложно преустановяване на огъня, поддържа стъпки за съдене на Израел за геноцид и изпрати хиляди тонове помощ за жителите на Газа.

Въпреки това Анкара също по този начин поддържа търговски връзки с Израел макар мощната си изразителност, което провокира вътрешна реакция.

В изказване след известието на Анкара, че ще предприеме ограничения, откакто Израел отхвърли настояването му да взе участие в десантиране на помощ, министерството сподели, че рестриктивните мерки ще влязат в действие от вторник.

В него се споделя, че ограниченията ще се ползват за износа на артикули от 54 разнообразни категории, в това число желязо, мрамор, стомана, цимент, алуминий, тухли, торове, строително съоръжение и артикули, авиационно гориво и други

„ Това решение ще остане в действие, до момента в който Израел, според отговорностите си, произлизащи от интернационалното право, незабавно разгласи преустановяване на огъня в Газа и разреши безпрепятствения поток от задоволително филантропична помощ в Ивицата Газа “, се споделя в известието.

Малко след началото на войната Израел-Хамас Турция и Израел изтеглиха своите посланици. Ходът от вторник е първата забележителна мярка, подхваната от Анкара против Израел от началото на спора. Президентът Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред възходяща рецензия за комерсиалните връзки на неговото държавно управление с Израел.

Полицията задържа десетки протестиращи, настояващи за преустановяване на търговията с Израел в Истанбул в събота. Властите отстраниха двама служители на реда, забъркани в случая, до момента в който държавното управление работи за възобновяване на публичната поддръжка след голямата победа на опозицията на локалните избори на 31 март.

Позицията на Ердоган по отношение на Израел и спора в Газа беше основен фактор за някои от загубите на неговата партия при гласуването, като ислямистката Партия на новото богатство (Yeniden Refah) усили поддръжката си на фона на по-твърдата си позиция по отношение на Газа.

Според данните, оповестени от Асамблеята на турските експортьори (TIM), до момента в който търговията с Израел е намаляла от 7 октомври, износът за Израел се е увеличавал всеки месец през 2024 година до момента и е бил на стойност 423,2 милиона $ през март.

Общият експорт през първото тримесечие на годината възлиза на 1,1 милиарда $, което е спад от 21,6% на годишна база, демонстрират данни на TIM.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР