Турция осъди, а Кипър - приветства, решението на САЩ да

...
Турция осъди, а Кипър - приветства, решението на САЩ да
Коментари Харесай

Турция осъди решението на САЩ да вдигнат оръжейното ембарго за Кипър

Турция осъди, а Кипър - приветства, решението на Съединени американски щати да вдигнат напълно оръжейното ембарго за фискалната 2023 година, при изискване, че Никозия не позволява съветски военни кораби в пристанищата си, оповестява БНР.

Според турското външно министерство това ще затвърди неотстъпчивостта на кипърските гърци и ще повлияе негативно на кипърския въпрос. Анкара даже позволява, че ще се стигне до конкуренция във въоръжаването на острова, което ще навреди на мира и стабилността в Източното Средиземноморие.

Турските управляващи приканват Вашингтон да премисли решението си и да води уравновесена политика към двете страни на острова.

На този декор президентът на Кипър Никос Анастасиадис дефинира американското мнение като " повратно и отразяващо стратегическите връзки сред двете страни ". Той изрази надълбоко задоволство от позицията на Съединени американски щати.

Съединени американски щати постановиха оръжейно ембарго на Кипър през 1987 година с вярата да се окуражи обединяването на острова. През 2019 година американският Конгрес гласоподава да вдигне ембаргото, като разреши да се изнася несмъртоносно военно съоръжение.

Сегашното решение за цялостното му повдигане предстои на годишна проверка и е с изискване, че Кипър " продължи да сътрудничи " на Вашингтон, в това число като продължи да подхваща нужните стъпки, с цел да не се позволяват съветски военни кораби в пристанищата за обслужване и презареждане на гориво.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР