Турция няма да промени позицията си по отношение на исканията

...
Турция няма да промени позицията си по отношение на исканията
Коментари Харесай

Ердоган: Позицията ни за Швеция и Финландия в НАТО остава непроменена

Турция няма да промени позицията си във връзка с настояванията на Швеция и Финландия за присъединение към НАТО, до момента в който те не подхващат ясни, съответни и решителни стъпки в битката против тероризма. Това декларирал през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от турските медии, написа Българска телеграфна агенция.

Ердоган приказва на съвещание на парламентарната група на неговата ръководеща Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в столицата Анкара. Той уточни, че Турция няма да поддържа в частност Швеция в напъните й за участие в НАТО, до момента в който терористични организации работят свободно в скандинавската страна. Ердоган посочи, че Анкара няма да разреши проливането на кръвта на на турски бойци, осведоми Анадолската организация.

Турция се опълчва на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО на съображение, че там има лица, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която съгласно Анкара стои зад опита за прелом през 2016 година, както и заради обстоятелството, че Финландия и Швеция са спрели износа си на оръжие за Турция през 2019 година

Междувременно външният министър Мевлют Чавушоглу сподели през днешния ден, че Анкара прави оценка високо позицията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, обвързвана с безпокойството на Турция за сигурността й.

Преди няколко дни Столтенберг съобщи, че счита за основателни терзанията на Турция за сигурността й. Според него е значимо да се означи, че никой различен съдружник от НАТО не е претърпял повече терористични офанзиви от Турция и затова би трябвало да се вземат насериозно нейните опасения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР