Турция няма да преклони глава пред заплахите на САЩ за

...
Турция няма да преклони глава пред заплахите на САЩ за
Коментари Харесай

Турция няма да преклони глава пред заплахи на САЩ за плановете си в Сирия

Турция няма да преклони глава пред заканите на Съединени американски щати за проектите си в Сирия , съобщи вицепрезидентът на Турция, в явен отговор на предизвестието на президента Доналд Тръмп от през вчерашния ден за обсега на плануваното военно навлизане в Североизточна Сирия, оповестява АП.

В Анкара турският вицепрезидент Фуат Октай съобщи, че Турция има желание да се бори със сирийските кюрдски бойци през границата си в Сирия и да сътвори зона , която би разрешила на Турция да пресели там сирийски бежанци .

" Когато става въпрос за сигурността на Турция, ние дефинираме личния си път и задаваме личните си граници ", изяснява Октай.
 Турция бомбардира кюрдски позиции в Сирия
Турция бомбардира кюрдски позиции в Сирия

Часове след отхвърли на Съединени американски щати да се причислят към Турция...

Междувременно в сирийската столица Дамаск заместник-министърът на външните работи Файсал Мекдад прикани кюрдите на страната да се причислят към държавното управление , откакто явно са изоставени от своите съдружници от Съединени американски щати. Коментарите на Мекдад са първата сирийска реакция откакто Тръмп разгласи решението си за американските сили и приключването на " безкрайните войни ".

Изявлението на Тръмп вбеси кюрдите , които видяха забиване на " нож в гърба " и могат да изгубят автономията , добита от Дамаск по време на гражданската война в Сирия.

" Родината приветства всичките си синове, а Дамаск ще реши всички сирийски проблеми по позитивен метод, надалеч от насилието ", изяснява Мекдад в изявление за проправителствения ежедневник " Ал-Ватан ".

Относно предстоящото турско навлизане , той добави, че сирийското държавно управление " ще пази цялата сирийска територия и няма да приема окупация на земя и йота на сирийската почва ".

Сирийските кюрдски сили дадоха обещание да се борят , " няма да се колебаем нито за момент в отбраната на нашия народ " против турски войски , се споделя в изказване, на кюрдските сирийски демократични сили и прибавят, че са изгубил 11 000 бойци във войната против " Ислямска страна " в Сирия.
 Иракски Кюрдистан приканва Русия да помогне на кюрдите в Сирия
Иракски Кюрдистан приканва Русия да помогне на кюрдите в Сирия

За " предотвратяването на страданията на този народ "

Турция, която счита кюрдските бойци в Сирия за терористи и ги свързва с десетилетия протести в Турция, към този момент стартира две огромни нахлувания в Северна Сирия през последните години.

" Ние споделяме, че са изгубили всичко, само че не би трябвало да губят себе си ", добавя Мекдад.

Иран прикани Турция да не продължава с плануваното си нахлуване против сирийските кюрди , заяви иранската държавна телевизия. Външният министър Мохамад Джавад Зариф организира телефонен диалог с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу, с цел да изрази несъгласието на Техеран против предстоящата турска интервенция.

Зариф прикани Турция да зачита целостта и суверенитета на Сирия , добавя иранската медия.

Иран, Турция и Русия работят дружно като част от по този начин наречената група от Астана за гражданската война в Сирия, договаряния, които протичаха паралелно с напъните на Съединени американски щати за намиране на решение на спора .
 Пентагонът предизвести Турция да не нахлува в Сирия, сами се излагат на риск
Пентагонът предизвести Турция да не нахлува в Сирия, сами се излагат на риск

Ще има " вероятни дестабилизиращи последствия " и за Турция, и за района

Действията на Тръмп слагат военното състояние в Сирия в нов безпорядък и внасят по-сериозна неустановеност в района.

Участието на Съединени американски щати в Сирия стартира през 2014 година с въвеждането на дребен брой сили за специфични интервенции за набиране, образование, въоръжаване и съветване на локални бойци за битка с " Ислямска страна ".

Тръмп влезе в Белия дом през 2017 година с желание да изтегли Съединени американски щати от Сирия и преди военната акция за битка с ДАЕШ да унищожи последните джобове на опозиция, той разгласи победа и съобщи, че войските ще изоставен.

През последните седмици Съединени американски щати и Турция реализираха известно съгласие за турските терзания по отношение на наличието на кюрдски бойци, които в Турция се преглеждат като опасност. Американски и турски бойци организираха взаимни патрули , като част от тази активност загражденията, предопределени за отбрана на сирийските кюрди, бяха отстранени на фона на уверенията, че Турция няма да нахлуе .
 Тръмп гневен, щял да унищожи стопанската система на Турция, в случай че
Тръмп гневен, щял да унищожи стопанската система на Турция, в случай че " стъпи изкривено " в Сирия

Мъдростта му била несравнима...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР