Турция не е затворила вратата за членство на Швеция и

...
Турция не е затворила вратата за членство на Швеция и
Коментари Харесай

Анкара: Не сме затворили вратата за членство на Швеция и Финландия в НАТО

Турция не е затворила вратата за участие на Швеция и Финландия в НАТО, само че желае договаряния със скандинавските страни и предприемане на ограничения против терористичните действия, изключително в Стокхолм.  Това съобщи в изявление за Ройтерс турският президентски представител Ибрахим Калън.

„ Не затваряме вратата, само че всъщност повдигаме този въпрос, който е значим за националната сигурност на Турция “, Калън.

В петък президентът Реджеп Ердоган изненада двете скандинавски страни, търсещи участие в НАТО, като съобщи, че Анкара може да не поддържа разширението на военния алианс, защото Финландия и Швеция са „ дом на доста терористични организации “, визирайки наличието в страните на членове на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и почитателите на Фетула Гюлен

Всяка страна, която желае да се причисли към НАТО, се нуждае от единомислещата поддръжка на членовете на военния алианс. Съединените щати и други държави-членки се пробват да изяснят позицията на Анкара.

Швеция и Финландия от години поддържат боен неутралитет, само че след почналата на 24 февруари съветска инвазия в Украйна двете страни започнаха да премислят позицията си за НАТО.

Калън сподели, че ПКК, която е считана терористична организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз, набира средства и вербува нови членове в Европа„ като наличието й е „ мощно и намерено и прието “, изключително в Швеция.

„ Това, което би трябвало да се направи, е ясно: те би трябвало да спрат да разрешават на търговски обекти, организации, лица и други типове наличие, свързани с ПКК, да съществуват в тези страни “, сподели Калън.

„ Членството в НАТО постоянно е развой. Ще забележим по какъв начин ще вървят нещата. Но това е първата точка, на която желаеме да извърнат внимание всички съдружници, както и шведските управляващи ", добави той. „ Разбира се, че желаеме да проведем полемика и договаряния с шведските сътрудници “, сподели още представителят на Ердоган.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР