Турция може да поиска ООН да разследва убийството на журналистаПрезидентът

...
Турция може да поиска ООН да разследва убийството на журналистаПрезидентът
Коментари Харесай

Тръмп непоклатимо подкрепя Рияд

Турция може да изиска Организация на обединените нации да проверява убийството на журналиста


Президентът Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати имат намерение да останат “непоклатим сътрудник ” на Саудитска Арабия, даже в случай че се окаже, че престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е бил в течение на проекта за убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщи Ройтерс.

Тръмп уточни, че няма да приключва военните контакти с Рияд, отбелязвайки, че “би неуместно да се спрат тези контакти, от което Русия и Китай биха били най-големите печеливши ”. Президентът добави, че разследващите организации на Съединени американски щати към момента изследват свидетелствата от убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, както и кой е възнамерявал убийството.

Същевременно двама високопоставени US сенатори – републиканецът Боб Коркър и демократът Боб Менендес, желаеха Тръмп да разгласи дали принц Мохамед бин Салман е виновен за убийството на Хашоги. Те чакат отговор в период от 120 дни. А конгресменът демократ Адам Шиф, който ще оглави комисията по разузнаването на долната камара на Конгреса от януари, изиска неотложно преустановяване на поддръжката на Съединени американски щати за саудитските военни интервенции в Йемен, заледяване на продажбите на оръжие за Рияд и Съединени американски щати да понижат зависимостта си от кралството по други въпроси в района.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който е на аудиенция във Вашингтон, съобщи след диалозите с сътрудника си Майк Помпейо, че Анкара не е задоволена от съдействието на Рияд по случая с убийството на Хашоги и може да изиска то да бъде публично разследвано от Организация на обединените нации.

 SAUDI ARABIA: Prince Ahmed Abdulaziz profile
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР