Турция казва, че ООН е загубила неутралитет, след като световната организация осъди ремонта на пътя в Кипър, нападението срещу мироопазващи сили

...
Външният министър на Турция обвини ООН, че е изоставила своя
Коментари Харесай

Външният министър на Турция обвини ООН, че е изоставила своя неутралитет

От Асошиейтед прес август 22, 2023, 7:29 AMТурция поддържа повече от 35 000 войници в северната третина на средиземноморската нация. Югът на кипърските гърци е член на Европейския съюз.

От 1974 г. мироопазващи сили на ООН, известни като UNFICYP, наблюдават фактическото прекратяване на огъня и поддържат буфер зона между турските сили и силите на кипърските турци на север и силите на кипърските гърци на юг.

Съветът за сигурност приветства спирането на строителството от страна на кипърските турци и премахването на оборудване и персонал. Той призова двете страни да покажат гъвкавост и да подкрепят усилията на пратеника на ООН „за договаряне на взаимно съгласувано развитие в съответната област“. достъп до Пила чрез заобикаляне на контролно-пропускателен пункт на северната граница на британска военна база, една от двете бази, които Обединеното кралство запази, след като Кипър получи независимост от британското колониално управление през 1960 г.

Кипърските гърци възприемат изграждането на пътя като движение с военна цел на чувствително място по протежение на буферната зона, която се простира на 180 километра (112 мили).

Турция описа пътя като „хуманитарен“ проект за кипърските гърци и кипърските турци, жители на Пила.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР