Турция категорично опроверга обвиненията в антисемитизъм срещу президента на страната

...
Турция категорично опроверга обвиненията в антисемитизъм срещу президента на страната
Коментари Харесай

Израел обвини Ердоган в антисемитизъм и отзова дипломатите си от Турция

Турция изрично опроверга обвиняванията в антисемитизъм против президента на страната Реджеп Тайип Ердоган от представители на израелските управляващи. Това оповестиха от турското външно министерство.

Всички израелски дипломати, в това число посланичката в Анкара Ирит Лилиан, напуснаха Турция преди 10 дни, заяви ведомството в отговор на изказването на израелския външен министър Ели Коен, че Тел Авив неотложно отзовава своите дипломати след изказванията на Ердоган против Израел. На собствен ред израелското посолство в Турция разгласява изображение на страницата си в обществената мрежа X с надпис на турски: „ Хамас е терористична организация “.

„ Опитите на някои израелски публични лица (…) да трансформират дневния ред посредством изкривявания и клюки с вярата да прикрият бруталното кръвопролитие, ориентирано против палестински цивилни в линията Газа, няма да дадат резултати. Фактът, че тези длъжностни лица, направили закононарушения против човечеството, се прицелват в Организация на обединените нации, генералния секретар на Организация на обединените нации и президента на Турция, е ясна индикация за тяхното изтощение. Препращаме напълно обвиняванията в антисемитизъм, клюки и обиди против президента и страната на тези, които ги насочиха “, показва изказване на турското външно министерство, оповестено в обществената мрежа X (бивш Twitter).

 „ Призоваваме израелските управляващи незабавно да се вслушат в апелите за преустановяване на огъня, с цел да се постави завършек на варварството, ориентирано към цялостното заличаване на жителите на Газа “, се споделя още в изказването си турското външно министерство.

По-рано израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир предложи на турския водач Реджеп Ердоган да „ вземе под своя протекция “ в страната си последователите на организация Хамас, след изказванията на турския президент в поддръжка на Палестина. „ Виждам голямата поддръжка на Ердоган и неговия народ за нацистките убийци, които убиха, ограбиха и изнасилиха нашите деца, нашите възрастни хора и нашите дами, и нямам различен избор с изключение на да предложа на Ердоган освен да поддържа отдалеко, само че и вземете ги под тяхна протекция, с цел да живеят в Турция “, написа израелският политик на страницата си в обществената мрежа X (преди Twitter).

Говорейки на многохиляден протест в Истанбул в поддръжка на Палестина в събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган, сподели, че Анкара ще разгласи Израел за военнопрестъпник за " клането ", осъществено в Газа. " Ще обявим Израел за военнопрестъпник, ще осведомяваме интернационалната общественост и към този момент работим по въпроса ", сподели той. " Колко още деца и дами би трябвало да умрат? Всяка страна има право на самоотбрана, само че къде е справедливостта? В Газа се прави същинско кръвопролитие. Хората в Газа желаят да ги избият с апетит, липса на вода и гориво ", разяснява турският президент.

Ердоган също по този начин назова Израел окупатор и формация, отбелязвайки, че палестинското придвижване Хамас не е терористична организация. " Къде бяха границите на Палестина, на Газа през 1947 година, къде са в този момент? Израел, вие сте окупатор, формация, а не страна. Турският народ знае това. Ако Западът ви дължи нещо, ние не ви изискуем нищо. Ето за какво сме толкоз спокойни по този въпрос. Когато споделих, че Хамас не е терористична организация, Израел беше смутен. Знаехме за реакцията, която щеше да последва, по тази причина декларирахме позицията си намерено и ясно ", съобщи Ердоган.

 Последва реакцията на израелския външен министър, който разгласи, че страната му неотложно отзовава дипломатите си от Турция. „ Предвид тежките изказвания, идващи от Турция, разпоредих връщането на дипломатическите представители там, с цел да бъде осъществена преоценка на връзките сред Израел и Турция ", уточни Коен в обява в „ Екс “.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР