Турция и САЩ обявиха, че възстановяват издаването на неимигрантски визи

...
Турция и САЩ обявиха, че възстановяват издаването на неимигрантски визи
Коментари Харесай

Турция и САЩ се сдобриха, пуснаха визите

Турция и Съединени американски щати оповестиха, че възвръщат издаването на неимигрантски визи след съвсем едномесечно преустановяване поради дипломатически спор сред двете страни.

Първо американското посолство в Анкара разгласи, че подвига визовата възбрана. В отговор същото направи и дипломатическото посланичество на Турция във Вашингтон.

НАТО би трябвало да бъде избавена от Турция на Ердоган

Пътят на Турция от република към султанат

Скандал сред Съединени американски щати и Турция, стопираха визите

От американското посолство в Анкара разясниха, че решението е взето, откакто турското държавно управление е „ уверило, че локалният личен състав няма да бъде арестуван или задържан поради осъществяване на своите публични задължения “, както и че управляващите „ авансово ще уведомяват държавното управление на Съединени американски щати, в случай че имат желание да задържат или арестуват който и да е било от локалния личен състав “.

Въпреки възобновяване на издаването на визи, от Вашингтон остават обезпокоени за задържания от турските управляващи чиновник на своето посланичество и други американци, които също се намират в турски затвори.

„ Продължаваме да изпитваме съществено терзание по отношение на делото, заведено против задържания локален чиновник на нашата задача в Турция. Ние също по този начин сме обезпокоени за делата против жители на Съединени американски щати, които бяха задържани в границите на действието на режима на изключително състояние “ в Турция, представителят на посолството на Съединени американски щати в Анкара.

Тя акцентира, че американски публични лица не престават да работят със своите турски сътрудници, с цел да се реализира „ задоволително решение “.

Напрежението сред Анкара и Вашингтон ескалира до невиждани равнища през октомври, след ареста на служителя на американското консулство в Истанбул Метин Топуз по обвинявания в хипотетични връзки с мрежата от почитатели на проповедника Фетхуллах Гюлен. Това докара до двустранното преустановяване на издаването на неимигрантски визи.

Разрешаването на рецесията идва дни преди срещата сред турския министър председател Бинали Йълдъръм и американският вицепрезидент Майкъл Пенс в Съединени американски щати.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР