Турция и Русия ще патрулират в зона на 10 км

...
Турция и Русия ще патрулират в зона на 10 км
Коментари Харесай

Турция и Русия създават "безопасна зона" в Сирия и ще гонят заедно кюрдските бойци

Турция и Русия ще патрулират в зона на 10 км навътре в Сирия и ще пазят региона от кюрдски бойци. Сирийска и съветска военна полиция ще патрулират край границата в опит да бъдат изтласкани бойците в идващите 150 часа.

Това обявиха президентите на двете страни, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, след среща, траяла близо шест часа. Тя завърши едвам два часа преди края на помирение, контрактувано сред Ердоган и американския вицепрезидент Майк Пенс в края на предходната седмица. То предвиждаше Анкара да спре интервенция " Извор на мира " против кюрдските бойци за 120 часа и по този начин да даде време те да се изтеглят от региона към общата граница.

Ще има и " общ механизъм за използване ", с който водачите да работят за политическо решение.

" Трябва да стартираме необятен разговор сред кюрдите и сирийското държавно управление, " съобщи още Путин. Той добави, че са " обсъждани стъпки за мирното споразумяване " на спора в Сирия. Уточни, че има поради конституционния комитет, основан от Русия, Турция и ИРан - така наречен " гаранти от Астана ". Това ще се случи в края на месеца в Женева, без значение от обстановката на терен.

Нужен е и апел да се окаже помощ от страна на Организация на обединените нации към сирийците " за се приберат по домовете си без политизация ".

" Години по-късно имаме късмет да донесем мир в тази страна, " съобщи Ердоган. Той напомни, че над 3.6 млн. сирийци живеят в Турция " осем години и половина " и стотици хиляди от тях са кюрди. " Всички територии, които са освободени и ще бъдат освободени, ще бъдат употребявани за заселване на 1 млн. сирийски жители, " сподели президентът. Той изрази вяра, че " интернационалната общественост " ще окаже помощ в този проект.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР