Турция и Италия са решени да задълбочат сътрудничеството си в

...
Турция и Италия са решени да задълбочат сътрудничеството си в
Коментари Харесай

Турция и Италия задълбочават сътрудничеството си

Турция и Италия са решени да задълбочат съдействието си в региона на отбранителната индустрия, съобщи нощес турският президент Реджеп Ердоган на взаимна конференция с гостуващия в Анкара министър-председател на Италия Марио Драги, съобщи Анадолската организация.

Засилването на двустранното съдействие в региона на защитата служи на взаимните ползи и двете страни са на едно мнение за това, съобщи Ердоган на конференцията.

Турският президент сподели, че Турция и Италия са подготвени да подпишат допустимо най-скоро съглашение по плана за система за противовъздушна защита SAMP/T.

В рамките на визитата на Марио Драги в Анкара представители на двете страни подписаха девет съглашения за съдействие в няколко области, в това число защита, търговия, дипломация и развиване, оповестява Анадолската организация.

Двамата водачи разискаха руско-украинската война и връзките сред Турция и Европейски Съюз, заяви Ердоган, който благодари на Драги за поддръжката на Италия за по-нататъшното възстановяване на връзките на Турция със съюза.

" Събитията в нашия район още един път съответно демонстрираха, че Турция е значима в доста области за Европейски Съюз ", добави турският президент.

Ердоган уточни, че е разискал с Драги тематиките за връщане към преговорния развой сред Русия и Украйна и проекта на Организация на обединените нации за експорт на украинско зърно през Черно море.

Двамата са разискали и тематиката за незаконната миграция, като Ердоган още веднъж загатна практиката на отбиване на нередовни мигранти от страна на Гърция. Атина отхвърля тези изказвания.

Италианският министър-председател от своя страна съобщи: " Изправени сме пред огромни провокации, като се стартира от войната в Украйна, и желаеме да работим дружно за тяхното превъзмогване ", оповестява Анадолската организация.

Турция и Италия са единни в осъждането на войната на Русия в Украйна и изразяването на поддръжка за Киев, сподели Марио Драги.

Той благодари на Турция за посредническата ѝ роля при деблокирането на износа на зърно от Украйна.

По отношение на либийската рецесия Драги съобщи, че стабилизирането на обстановката в северноафриканската страна е от решаващо значение и е приоритет за Италия и Турция.

" Съгласихме се, че би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да възстановим стабилността в Либия. За тази цел взехме решение да работим в доста тясно съдействие ", сподели той.

Снощи Ердоган и Драги участваха на специфичен концерт, проведен от Президентския симфоничен оркестър. За спомен от концерта Ердоган подари на Драги нотите на марша, който е композирал италианският музикант Джузепе Доницети, прочут в Османската империя и като Доницети паша, за султан Абдулмеджид и е бил употребен като народен химн на Османската империя в интервала 1839-1861 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР