Турция и Хърватия са партньорски държави и динамиката в двустранното

...
Турция и Хърватия са партньорски държави и динамиката в двустранното
Коментари Харесай

Ердоган: Икономическите връзки между Турция и Хърватия са обещаващи

Турция и Хърватия са партньорски страни и динамичността в двустранното съдействие е " обещаваща ", съобщи Реджеп Тайип Ердоган в Загреб.

" Турция и Хърватия са партньорски страни от позиция на районното им разположение и стопански системи. Инерцията, която постигнахме в икономическото и комерсиалното съдействие през последните години, е обещаваща ", съобщи Ердоган на Турско-хърватския бизнес конгрес в столицата Загреб - последната спирка от балканската му обиколка в три страни след Босна и Херцеговина и Сърбия.

Ердоган съобщи, че размерът на двустранната търговия е надхвърлил 760 млн. $ през първите осем месеца на 2022 година, като добави " Новата ни цел е 2 милиарда $ в кратковременен проект. "

" Нашите компании правят стратегически работи в разнообразни браншове, изключително в енергетиката, строителството, инфраструктурата, туризма и банковото дело ", акцентира той, представен от " Дейли Сабах ".

Турският президент прикани предприемачите да положат старания за подсилване на двустранните стопански връзки. " Вярвам, че всеобхватното икономическо и комерсиално съдействие сред Турция и Хърватия ще способства за развиването на района, както и на нашите страни ", добави той.

Ердоган и хърватският му сътрудник Зоран Миланович организираха диалози на четири очи и срещи сред делегациите, последвани от взаимна конференция.

По-късно Ердоган откри Център за ислямска просвета в централния град Сисак.

" Вярвам, че този център ще се трансформира в едно от главните места за срещи и взаимоотношение, където нашите другари от други религии също ще прекарват времето си дружно ", сподели той по време на церемонията по откриването.

Ердоган съобщи, че Хърватия е измежду страните, които дават образец в Европа във връзка с свободата, уважението и мира, предоставени на мюсюлманите.

" В сърцата си ние не разграничаваме град Сисак от Амасия, Петриня от Бурса, Загреб от Анкара, Сараево от Истанбул и Мостар от Ризе ", добави той.

През последните години Турция ускори наличието си на Балканите както в политически, по този начин и в стопански проект. Мюсюлманските общности в Босна и Херцеговина и Сърбия поддържат близки връзки с Анкара, а турските компании усилиха вложенията си в инфраструктурни планове в целия балкански район. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР