Турция е в плен на втората вълна на пандемията. От

...
Турция е в плен на втората вълна на пандемията. От
Коментари Харесай

Турция премълчава по 40 000 нови инфекции на ден?

Турция е в плен на втората вълна на пандемията. От началото на ноември броят на новозаразените с ковид е повишен доста. В сряда министърът на опазването на здравето Фахретин Коча за първи път назова броя на позитивните проби: в цялата страна сега общият брой на инфектираните и болните е 28 352.

До този вторник министърът съобщаваше в Туитър единствено броя на новозаразените, лекувани в лечебни заведения. Така да вземем за пример данните от вторник вечерта бяха: " 7381 нови инфекции, от които 4543 тежко заболели ".

Частичен локдаун поради COVID-19

Седмица преди този момент в турските лечебни заведения са били лекувани два пъти по-малко пациенти с COVID-19. Заради покачващия се брой на инфектираните още предишния уикенд турското държавно управление наложи непълен локдаун: заведенията за хранене и кафенетата в страната още веднъж са затворени; възрастните над 65 години имат право да напущат домовете си единствено сред 10 и 13 часа в работните дни от седмицата, а младежите под 20 години - сред 13 и 16 часа. На всички останали възрастови групи им е разрешено в събота и неделя да излизат на открито единствено във времето от 10 до 20 часа.

Ограниченията са замислени по този начин, че допустимо минимум да пречат на трудовия делник и потреблението, т.е. да не нарушават естествения темп на турската стопанска система.

Сигналът е явен: по-строгите ограничения би трябвало да покажат на популацията, че турското държавно управление се отнася съществено към пандемията. През последните месеци обаче имиджът му на спешен управител пострада съществено поради подозренията, че здравното министерство крие същинските размери на пандемията.

Така да вземем за пример през септември стана ясно, че от началото на пандемията управляващите са разгласявали не всички случаи на позитивни проби за COVID-19, а единствено броя на пациентите, лекувани в лечебни заведения. А това значи, че действителният брой на новозаразените е доста по-висок от публично оповестявания от държавното управление.

Особено данните, огласявани от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който е от опозиционната Републиканска национална партия (CHP), подхранват подозренията. Така да вземем за пример той заяви, че единствено в понеделник в Истанбул по отношение на COVID-19 са умряли 186 души. Малко преди този момент здравното министерство беше оповестило, че в цялата страна умрелите от ковид на този ден са 139.

Кметът на Истанбул е угрижен. " Сън не ме хваща ", споделя той. " Обикновено през ноември погребваме на ден сред 180 и 190 души. Сега обаче доближаваме 450. " Директорът на гробищните паркове в региона на Истанбул Айхан Коч тези удостовери тези данни пред Дъждовни води: " През последните две седмици имаме експоненциален растеж на погребенията. Те са към този момент над 400 дневно ".

" Положението в този момент е по-сериозно, в сравнение с по време на първата вълна през март и април ", споделя Осман Елбек, който работи в частна болница за белодробни и гръдни заболявания. Той и сътрудниците му рисуват тревожна картина: забележителен растеж на пациентите с COVID-19 и бързо изчерпващи се потенциали на лечебните заведения, в това число и на частните клиники.

300% растеж на инфекциите?

Данните на Лекарската камара (TTB) също се разграничават доста от формалната статистика на турското държавно управление. Така да вземем за пример предходната седмица Камарата разгласи 300 % растеж на инфектираните през ноември по отношение на октомври, което значи над 47 600 нови инфекции приблизително дневно. За тази статистика са събрани данните от 1270 лекарски кабинета в 73 разнообразни града в страната. Ако тези цифри са правилни, то турското държавно управление премълчава по към 40 000 нови инфекции дневно.

Чиджем Арслан от Лекарската камара е уверен, че при този растеж на пациентите скоро ще бъде въведен и триаж за болните от COVID-19. Той е сътрудниците му приканват за налагане на цялостен локдаун в Турция - минимум за две седмици, а още по-добре за цялостен месец.

Автори: Бурджу Каракаш, Даниел Белут
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР