Турците вече не искат да бъдат асоциирани с голяма птица,

...
Турците вече не искат да бъдат асоциирани с голяма птица,
Коментари Харесай

Защо Турция промени името си: популизъм, социологически проучвания и една птица

Турците към този момент не желаят да бъдат асоциирани с огромна птица, която е най-известна като знак на Деня на благодарността в Съединени американски щати. Или по този начин желае Ердоган.

Организация на обединените нации одобри преименуването на страната от Турция на Тюркийе, което съгласно министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу ще " усили цената на марката на нашата страна ".

" Основната причина, заради която Турция трансформира името си, е да отстрани асоциацията с птицата ", съобщи Синан Улген, ръководител на основания в Истанбул мозъчен концерн EDAM. " Но също по този начин терминът се употребява в разговорния език за обозначаване на крах. "

За президента Реджеп Тайип Ердоган, който се бори за преизбиране следващата година, новото име показва по най-хубавия метод " културата, цивилизацията и полезностите на турската нация ".

Международните организации към този момент са задължени да употребяват новото име, само че това няма да стане за една нощ за необятната общност, сподели Улген пред CNN. " Вероятно ще са нужни доста години, с цел да може по-широката интернационална общност да премине от Турция към Тюркийе ".

Това не е първият път, в който страната се пробва да промени името си, сподели той. Подобен опит е изработен в средата на 80-те години на предишния век по времето на президента Тургут Йозал, само че той по този начин и не е получил такава известност, споделя той.

Възможно е зад този ход да стоят политически претекстове, защото турците ще се застанат пред урните през юни идната година в изискванията на жестока икономическа рецесия.

Това е " още една тактика, която турското държавно управление ползва, с цел да доближи до националистически настроените гласоподаватели в една решаваща за турската политика година ", споделя Франческо Сикарди, старши програмен управител в мозъчния концерн " Карнеги Европа ".

Според него моментът на смяната на името е " решителен " за изборите през 2023 година " Решението за смяна на името беше оповестено през декември предходната година, когато президентът Ердоган изоставаше във всички изследвания на публичното мнение, а страната се движеше в една от най-тежките стопански рецесии през последните 20 години. "

Позицията на Ердоган в изследванията на публичното мнение спадна доста през годините. Допитванията от края на предходната година демонстрират, че поддръжката за ръководещата партия на Ердоган е към 31-33% по данни на Ройтерс, което е спад от 42,6% по време на парламентарните избори през 2018 година Към днешна дата резултатите са още по-мрачни.

Външнотърговският недостиг на Турция набъбна с 98,5% на годишна база до 6,11 милиарда $ през април, заяви Ройтерс, като се базира на Турския статистически институт. Годишната инфлация скочи до 73,5 % през предишния месец, което е 22-годишен връх.

Анализатори настояват, че по време на рецесия президентът е податлив да прибягва до популистки ходове, най-много на интернационалната сцена, с цел да отклони вниманието от проблемите вкъщи. Икономическите разтърсвания, които към този момент изкараха хората на улицата, са главоболие за държавното управление.

" Новото име по едно и също време ще отвлече вниманието на локалната аудитория от по-конкретни, неотложни проблеми и ще предложи на президента Ердоган още един мотив в интерес на неговата теза за по-силна, по-традиционна Турция ",

С различен популистки ход през 2020 година Ердоган издаде декрет за превръщането на храма “Света София ” в Истанбул в джамия. Мнозина анализатори разчитат по този метод и интензивността във връзка с Сирия и мигрантите.

" В отсъствието на съответни политики за справяне с икономическите и политическите проблеми на страната, Ердоган търси избавление в популистката политика на идентичността ", написа тогава за този ход политическият анализатор Коркмаз. " Той ускорява турския шовинизъм и ислямизъм и се насочва към опозиционните фигури ".

Новото име носи и знаково измерение за турския президент, тъй като ще даде опция на Ердоган да се затвърди в историята паралелно до бащата на републиката Мустафа Кемал Ататюрк в светлината на честването през 2023 година на 100-годишнината от основаването на модерна Турция. /БГНЕС

Мохамед Абделбари, коментар за CNN
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР