Турското разследване на изчезването на известния саудитски журналист Джамал Хашоги

...
Турското разследване на изчезването на известния саудитски журналист Джамал Хашоги
Коментари Харесай

Убитият саудитски журналист може би е заснел собствената си смърт с часовника си

Турското следствие на изгубването на известния саудитски публицист Джамал Хашоги е разкрило записи, направени с неговия часовник " Епъл ", които демонстрират, че той е бил малтретиран и погубен, написа през днешния ден турски вестник, представен от CNN и Българска телеграфна агенция.
 Агенти от саудитското разузнаване пристигнали в Истанбул в деня на убийството на саудитския публицист  Известен саудитски публицист погубен в консулство в Истанбул
Информацията в проправителственото издание " Дейли сабах ", която следва да бъде тествана, бе оповестена, откакто делегация от Саудитска Арабия дойде в Турция за взаимно следствие на изгубването на журналиста, показва организацията.

" Моментите, в които Хашоги е разпитван, малтретиран и погубен, са били записани в паметта на часовника " Епъл ", написа вестникът и показва, че часовникът е бил синхронизиран с неговия айфон, който е останал у годеницата му след влизането на Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври.

Двама високопоставени турски представители обявиха по-рано пред Ройтерс, че журналистът е носел черен часовник " Епъл ", когато е влезнал в консулството, и че той е бил обвързван с мобилния му телефон, останал извън.

Ройтерс показва, че към момента не е ясно дали данните от часовника на Хашоги може да са се трансферирали на телефона му на открито или по какъв начин следователите биха могли да извлекат данните без да разполагат с часовника.

" Сабах " се базира на " достоверни източници от специфичен разследващ отдел ", съгласно които Хашоги е присъединил телефона си на запис преди да влезе в консулството. Вестникът твърди, че сътрудници на саудитското разузнаване са осъзнали след гибелта на журналиста, че телефонът записва и са употребявали пръстовия му отпечатък, с цел да го отключат, като са изтрили някои данни, само че не всички. Записите по-късно са били открити на неговия телефон, настояват източниците на " Сабах ".

В четвъртък Турция заяви, че се е договорила със Саудитска Арабия да образуват взаимна работна група, по самодейност на Рияд, за следствие на случая. Същия ден почитан член на саудитската кралска династия, принц Халед ал Файсал, е посетил Турция за диалози.

Джамал Хашоги е влезнал в саудитското консулство на 2 октомври, с цел да получи документи за идната му сватба. Саудитски представители настояват, че скоро по-късно той е напуснал постройката, само че турски публични лица и неговата избраница, която е чакала извън, споделят, че той по този начин и не е излязъл.

Турски източници обявиха пред Ройтерс, че съгласно първичните оценки на полицията Хашоги, който е неприкрит критик на саудитското държавно управление, е бил погубен в консулството. Рияд отхвърли тези изказвания.

Саудитският министър на вътрешните работи принц Абдул Азиз бин Сауд дефинира медийните известия за ликвидиране на журналиста като " неистини " и " безпочвени обвинявания " против саудитското държавно управление, което по думите му " съблюдава интернационалното право и конвенции ".

Саудитската делегация, която дойде в Турция в четвъртък, има срещи с турския прокурор, проверяващ случая, както и с представители министерството на правораздаването, на вътрешните работи, на полицията и на разследващата работа.
Във вторник турското външно министерство заяви, че саудитското консулство в Истанбул ще бъде претърсено в границите на следствието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР