Турското правителство във вторник отправи нов залп от критики срещу

...
Турското правителство във вторник отправи нов залп от критики срещу
Коментари Харесай

Анкара не се интересува какво мислят ЕС и Гърция за енергийната сделка с Либия

Турското държавно управление във вторник насочи нов залп от рецензии против Европейския съюз и Гърция във връзка със заявките им, че не признават меморандума сред Либия и Турция за делимитация на морските граници в Средиземно море. Според Анкара " те не би трябвало да излизат отвън границите и пълномощията си “, написа Daily Sabah .

Турция и Либия подписаха в понеделник няколко предварителни стопански и морски съглашения по време на посещаване в Триполи на изпратена от президента Реджеп Таийп Ердоган високопоставена турска делегация.

Споразуменията, за които турският външен министър Мевлют Чавушоглу и неговият либийски сътрудник Найла Мангуш споделиха, че целят да облагодетелстват и двете страни, включват съглашение за енергетиката, което ще разреши на Анкара да изследва за петрол и газ в либийски води в Източното Средиземноморие.

Сделката за въглеводородите идва три години откакто двете страни подписаха съглашение за морска граница, което разграничи общите им морски граници в Източното Средиземноморие, " с цел да се предотврати всевъзможен приключен факт от районните страни “.

" Няма значение какво мислят те “, означи Чавушоглу, запитан дали други страни могат да възразят против новия меморандум за съгласие.

" Трети страни нямат право да се намесват “, сподели той на конференция, последвала подписването.

Гърция в понеделник осъди енергийната договорка като " противозаконна " и предизвести, че ще се опълчи на всяка активност в Източното Средиземноморие. Гръцкото външно министерство съобщи, че Атина има суверенни права в региона, които има намерение да пази " с всички законови средства, при цялостно ценене на интернационалното морско право “.

Отношенията сред Турция и Гърция са  в най-лошото си положение от години. Сред противоречивите въпроси са правата за подводно изследване за газ и петрол в Източното Средиземноморие, морските граници, въздушното пространство, етнически разграниченият остров Кипър, статутът на островите в Егейско море и мигрантите.

Отделно, представителят на Европейски Съюз по външните работи Петер Стано в изказване в понеделник съобщи, че договорката за въглеводородите " евентуално подкопава районната непоклатимост “.

Изявленията, направени от Гърция и Европейски Съюз по отношение на договорката, нямат " никакво значение или стойност за нашата страна “, обявиха в настрана изказване от турското външно министерство във вторник.

В него се споделя, че Турция приканва Европейски Съюз и неговите държави-членки " да не прекрачват своите граници и пълномощия “ и да " почитат суверенитета и равенството на страните в сходство с интернационалното право и правилата на Организация на обединените нации “.

" Възразяването против съглашение, подписано от две суверенни страни, е освен срещу интернационалното право, само че и опонира на главните правила на Организация на обединените нации “, отбелязва представителят на министерството Тангу Билгич.

" Подкрепата на Европейски Съюз за максималистичните претенции на Гърция и позицията му за отбягване на откровен разговор и възпрепятстване на интернационалните правосъдни процедури е срещу както личното му законодателство, по този начин и интернационалното право “, означи още той. " Европейски Съюз не е интернационален правосъден орган, който да разяснява или да се произнася по съглашения сред суверенни трети страни “.

Либийският министър председател Абдул Хамид Дбейбе приветства в понеделник споразуменията, подписани от страната му с Турция, за които той сподели, че " служат на висшите ползи на либийския народ “.

Сделките идват в разгара на едногодишна борба сред съперничещи си държавни управления, борещи се за надзор над столицата на Либия.

През август тази година Триполи беше сцена на смъртоносни конфликти сред силите, подкрепящи Дбейба, и тези, лоялни на противника му Фатхи Башага, който беше назначен от основания в Тобрук парламент за министър-председател. При тях починаха 32 души, а 159 бяха ранени.

В изказване, оповестено след конференцията в понеделник, Башага разкритикува споразуменията и сподели, че подписването на такива покупко-продажби е единствено " неприсъщо право на определена власт “.

Богатата на нефт нация потъна в безпорядък след свалянето и убийството на диктатора Моамар Кадафи през 2011 година в протест, подкрепян от НАТО, с безчет въоръжени групи и непознати сили, които се намесиха, с цел да запълнят вакуума във властта.

Насилието, най-лошото от постигането на помирение през 2020 година, пристигна на фона на струпване на военни от сили, свързани с Дбейба и Башага, защото и двамата претендират за властта в северноафриканската страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР