Турското правителство готви закон, който да забрани уволнението на работници,

...
Турското правителство готви закон, който да забрани уволнението на работници,
Коментари Харесай

Турция обмисля да забрани уволненията със закон

Турското държавно управление готви закон, който да забрани уволнението на служащи, и възнамерява да го внесе за гласоподаване в Народното събрание идната седмица. Стъпката цели да понижи упования скок на безработицата заради разпространяването на ковид, обявиха двама високопоставени чиновници пред Ройтерс през днешния ден.

Предвижда се и обособен правилник за финансова поддръжка на дребни предприятия, като бръснарници и заведения за хранене, които не могат да работят поради рестриктивните мерки, свързани с ковид.

Ройтерс, базирайки се на източници, заяви през вчерашния ден, че проектозаконът ще забрани уволненията за най-малко три месеца. Според източниците, президентът Реджеп Тайип Ердоган ще бъде акредитиран от Народното събрание да удължи този интервал до шест месеца.

Планира се още законът да се ползва за всеки, който е бил уволнен или пуснат в неплатен отпуск от 15 март и не дава отговор на изискванията за компенсации за безработица. Тези хора ще получават всекидневно 39.24 лири (5.80 долара) от държавното управление.

Според данни от 8 април починалите в Турция от COVID-19 са 812 души, заяви здравното министерство. В страната има общо над 38 000 доказани случая.

Анкара спря всички полети, лимитирани пътувания сред градовете, затвори учебни заведения, питейни заведения и кафенета и спря всеобщите молебствия. Но хората към момента ще работят, до момента в който Ердоган се стреми да поддържа икономическото произвеждане и експорт.

Някои компании от бранша на авиацията и туризма започнаха работа на ненапълно работно време и по схеми за неплатени отпуски, до момента в който някои производители краткотрайно стопираха производството. Магазините за хранителни артикули и услугите за онлайн доставка започнаха в допълнение да наемат хора, защото търсенето нараства.

Правителството също по този начин предлага да изплаща 60% от заплатите на чиновниците, работещи в предприятия, страдащи от епидемията, до момента в който държавните банки оферират заеми на компании, които поддържат постоянния брой на чиновниците си през този интервал.

Коефициентът на безработица в Турция е 13.7% в края на предходната година, оставайки на нараснали равнища след валутната рецесия през 2018 година, а икономистите настояват, че е допустимо по-нататъшно повишаване вследствие на подхванатите ограничения за прекъсване на разпространяването на ковид. /economic.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР