Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отново призова Швеция да изпълни

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отново призова Швеция да изпълни
Коментари Харесай

Чавушоглу: Швеция да изпълни задълженията си, за да вдигнем възраженията за НАТО

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу още веднъж прикани Швеция да извърши уговорките си към Турция, с цел да вдигне Анкара възраженията си против присъединението на Стокхолм към НАТО, заяви турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. 

Чавушоглу отговори на обява в обществените мрежи на шведския си сътрудник Тобиас Билстрьом. Според Билстрьом на срещата на външните министри от НАТО в Осло е била демонстрирана мощната поддръжка на страните членки за присъединението на Швеция към Алианса и е било изпратено ясно обръщение към Турция и Унгария да предизвикват ратификацията на присъединението на Стокхолм към НАТО, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Много ясно обръщение към нашите шведски другари! Изпълнете отговорностите си, произлизащи от Тристранния меморандум, и предприемете съответни стъпки в битката против тероризма. Само тогава ще бъдат решени и другите въпроси ", разяснява Чавушоглу в Туитър.

Финландия и Швеция подадоха молби за участие в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Присъединяването към алианса изисква единомислещата поддръжка на всички сегашни членове на НАТО, в това число Турция. За да преодолеят турските възражения, двете скандинавски страни подписаха меморандум, с който се ангажираха с съответни стъпки за битка с групировки, считани от Турция за терористични. 

Финландия получи зелената светлина за присъединението си към алианса в края на март тази година, откакто турският парламент ратифицира кандидатурата й, и на 4 април стана 31-вата членка на НАТО. Кандидатурата на Швеция обаче е в застой поради противоречие от страна на Турция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР