Турският външен министър Хакан Фидан посети България в рамките на

...
Турският външен министър Хакан Фидан посети България в рамките на
Коментари Харесай

Турският външен министър на посещение у нас в рамките на Балканска обиколка

Турският външен министър Хакан Фидан посети България в границите на своята обиколка на Балканите. Програмата му включваше срещи с неговия сътрудник - министърът на външните работи и вицепремиер Мария Габриел, президента Румен Радев, и премиера Николай Денков.

Предстои и среща с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. По време на срещите бяха разисквани основни въпроси като незаконния трафик, сигурността в района, стопанската система и превоза.

Любопитството и въпросите към визитата на турския външен министър Хакан Фидан - прочут още като някогашен шеф на разследващата работа и Разузнавателна служба на Турция и " черната кутия " на Ердоган, набъбнаха още с първите му срещи в България.

От фотосите в формалната страница на повереното му министерство стана ясно, че те са били с ръководителя в оставка на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и номинираните за бъдещи съпредседатели Делян Пеевски и доцент доктор Джевдет Чакъров. Не успяхме да го попитаме какво са си споделили, тъй като при формалните изказвания не беше дадена опция за въпроси. Но и България, и Турция подчертаха, че сънародниците им са значима тематика.

" Що се отнася до нашите сънародници в България, българските турци, както и мюсюлманите в страната, щастието и благоденствието им, е измежду значимите тематики за Турция. Бих желал от сърце да поздравя нашите сънародници и да благодаря на българското държавно управление за напъните му в тази посока ", изясни Хакан Фидан, министър на външните работи на Турция.

Хакан Фидан пристигна в България преди ротацията в българското държавно управление, приключването на мандата на сегашния дипломат и националната конференция на Движение за права и свободи. Добросъседството, съюзничеството в НАТО и опазването сигурността в района и Черно море бяха измежду целите, обрисувани от българския и турски външен министър.

" България постоянно е подкрепяла и ще поддържа европейския път на Турция. Затова приветстваме предлагането за активизирането на връзките на ЕС-Турция ", съобщи Мария Габриел.

Мария Габриел получи покана за посещаване в Турция през март от президента Реджеп Ердоган. Сред тематиките на срещата беше и опазването на културното завещание в двете страни.

" От наша страна ще оценим напъните за основаване на районен център за подводно културно завещание със седалище в България ", разяснява Габриел.

След днешната среща ще бъде основана група " Енергетика и климат ". Сред задачите, които България и Турция си слагат, е стокообменът да нарасне от 7 на 10 милиарда $.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР