Турският външен министър Хакан Фидан, който е във Вашингтон в

...
Турският външен министър Хакан Фидан, който е във Вашингтон в
Коментари Харесай

Фидан: Идеята за две държави е единственото решение на конфликта в Газа

Турският външен министър Хакан Фидан, който е във Вашингтон в границите на контактите си в Съединени американски щати с членовете на Организацията за ислямско съдействие (ОИС) и Контактната група на Арабската лига, направи оценка на дневния ред пред представителите на пресата дружно с членовете на Контактната група в хотел Four Seasons, съобщи Анадолската организация.


Фидан предизвести, че казусът с Газа от ден на ден се трансформира в районна рецесия, като съобщи, че спорът към този момент е надхвърлил границите на Израел и палестинците и е придобил районно измерение, и акцентира, че е значимо районните страни да одобряват казуса.

Висшият посланик означи също по този начин, че въпросът за Газа не може да се взема решение изолирано, и съобщи, че " сюжетите за първия ден след края на спора ", които Съединени американски щати постоянно загатват в последно време, не са техен предпочитан метод.

Позовавайки се на предлагането на Турция за поръчител, главата на турската дипломация съобщи:

" Като контактна група ние споделяме, че въпросът за Газа би трябвало да бъде прегледан по оста на решението за две страни. Нашето предложение за поръчител също е предложение в подтекста на решението за две страни. Ако страните се съгласят с решението за две страни, ние сме подготвени да предоставим всевъзможен тип поддръжка. "

Фидан изясни, че за Турция градивният принос на страните от района е значим за решаването на съществуващите проблеми и че Турция заема позиция в тази посока.

Външният министър сподели: " В момента виждаме какво прави Израел, обстановката в Газа, жестокостта и човешкото страдалчество там. Проблемът надвишава границите на израелците и палестинците. Ето за какво районните страни би трябвало да обзет казуса и да работят, знаейки своите отговорности. Ние, като Контактна група, би трябвало да намерим трайно решение на актуалните проблеми. На този стадий поддържаме решението за две страни ", направи своята оценка той.

Като съобщи, че не желаят през днешния ден да се реализира преустановяване на огъня, което да отвори вратата за нов проблем със сигурността, първият посланик на Турция подсети, че преди този момент е имало две войни в Газа, а в този момент се води трета. Фидан съобщи: " Ако нямате решение за две страни, в случай че оставим този проблем в настоящия му тип, ще го забележим в бъдеще в различен формат. Ето за какво се нуждаем от структурно решение и това е решението за две страни ", разяснява той.

Очаква се ОИС и Контактната група на Арабската лига да се срещнат с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен във Вашингтон и да призоват администрацията на Байдън за непрекъснато преустановяване на огъня в Газа.

Хакан Фидан също ще организира двустранна среща с Блинкен по искане на другата страна.

В рамките на контактите си в Съединени американски щати турският министър ще се срещне и с представители на мозъчни тръстове.

Групата за контакт ще поддържа контакти в Канада след Съединени американски щати. Очаква се тя да организира две обособени срещи с канадския министър-председател Джъстин Трюдо и канадския министър на външните работи Мелани Джоли./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР