Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция е

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция е
Коментари Харесай

Ердоган: Турция е готова да изпрати войници в Либия, за да подкрепи Сарадж

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че Турция е подготвена да изпрати бойци в Либия, с цел да поддържа либийското държавно управление на националното единодушие на Файез ел Сарадж в сходство с подписано неотдавна съглашение сред двете страни, предадоха Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Ако Либия насочи сходно искане, ние можем да изпратим нашите военнослужещи, още повече, че ние сме сключили военно съглашение, уточни Ердоган.

Споразумението за съдействие във военната област и сигурността бе подписано на 27 ноември по време на среща в Истанбул сред Ердоган и Сарадж.

Според Анкара този протокол е " по-широка версия " на към този момент съществуващо рамково съглашение за военно съдействие сред двете страни и " ускорява връзките сред " двете армии.

Файез ел Сарадж е подкрепян от Турция и от Катар. Италия - някогашна колониална мощ в Либия, наподобява, че също го поддържа, отбелязва Агенция Франс Прес.
Неговият противник Халифа Хафтар - мощният човек в източната част на страната, чиито сили започнаха през април военна интервенция против столицата Триполи, се употребява от своя страна с поддръжката на Египет и на Обединените арабски емирства и с най-малко политическа поддръжка от Съединени американски щати и Русия. Франция бе упреквана, че му отдава желание, което тя отхвърля.

Ердоган съобщи през днешния ден, че силите на Хафтар се възползват също от поддръжката на една съветска компания в областта на сигурността, която се споделя " Вагнер ". " Тази компания е изпратила чиновници на място ", добави той.

Ердоган наподобява, че има вяра на информации в печата, опровергани от Москва, за наличие на съветски наемници в Либия, показва организацията.
Американският в. " Ню Йорк таймс " заяви при започване на ноември за разполагане в Либия на близо 200 наемници на съветската частна компания в областта на сигурността " Вагнер ".

Освен съглашението за военно съдействие, Турция и либийското държавно управление на националното единодушие подписаха на 27 ноември съглашение за разграничение на морските пространства, което дава опция на Анкара да упражнява права върху обширни зони от Източното Средиземноморие, за които претендират други страни, най-много Гърция

Ердоган съобщи в понеделник вечерта, че в сходство с това съглашение Турция и Либия могат да правят взаимни сондажни действия във водите край Кипър - в зона, която крие обилни находища на природен газ.

Гърция прикани през днешния ден Организация на обединените нации да осъди това съглашение, което тя дефинира като нездравословен фактор за мира и стабилността в региона. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР