Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се надява, че страните от

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се надява, че страните от
Коментари Харесай

Ердоган подготвя ембарго за израелски стоки

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се надява, че страните от Организацията за ислямско съдействие (ОИС) ще разгласят протест на израелските артикули. Анкара ще одобри такива ограничения след предварителните президентски и парламентарни избори на 24 юни. Както заяви телевизия „ Хабер тюрк “, Ердоган споделил това пред публицисти преди да отпътува за визитата си в босна и Херцеговина.

„ В рамките на ОИС ние взехме решение да съветваме страните-членки на организацията да бойкотират артикули от Израел. Би ми се желало членовете на ОИС да вървят в посока въвеждане на ембарго, и в следствие ще бъде изключено пазаруването на каквото и да е от Израел “, споделил Ердоган. Турският президент добавил, че неговата страна има желание да работи по подобен метод, предава БГНЕС.

„ Ще създадем преоценка на връзките ни с тази страна [Израел - бел.ред.] изключително в икономическата и комерсиалната сфера. Предстоят ни избори, а по-късно ще създадем стъпки в съответното направление “, споделил Ердоган.

На 18 май в Истанбул в границите на изключителна среща на ОИС беше призната декларация, съгласно която организацията „ излезе с апел за въвеждане на стопански ограничавания срещу страните, които следвайки Съединени американски щати реалокират своите посолства в Йерусалим “.

Срещата и решенията на нея бяха реакция във връзка със конфликтите на 14 май на границата сред Ивицата Газа и Израел, при които израелски бойци убиха 60 палестинци. Палестинците от следената от „ Хамас “ Газа провокираха експлоадирането на яростни конфликти, насочвайки се към граничните ограждения.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР