Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с българския

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с българския
Коментари Харесай

Радев иска помощ от Ердоган за българските кораби в Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган организира телефонен диалог с българския си сътрудник Румен Радев

Службата за връзка на турската президентска администрация заяви, че двамата водачи са разискали положението и вероятностите на двустранните връзки, както и районни въпроси, а от прессекретариата на " Дондуков " 2 осведомиха, че Радев е призовал Ердоган за координирани дейности за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи преди постигането на спокойно съглашение сред двете страни в спора. Към момента на територията на  Украйна  има два блокирани български кораба - „ Рожен “, който е локализиран на пристанището Черноморск (Черно море), и „ Царевна “ – на пристанище Мариупол (Азовско море).

Турският държавен глава още веднъж поздрави Радев за преизбирането му за български президент.

Ердоган акцентира решимостта на страната си да развива връзките си със прилежащата страна във всички области, в това число превоза, търговията и отбранителната промишленост. Турският водач обърна внимание и на дълбоките исторически връзки, които свързват народите на Турция и България.

Президентът Ердоган назова България „ другар и съдружник на Турция “.

Сред другите обсъждани тематики беше войната сред Русия и  Украйна  и нейното влияние върху страните от района, осведоми Анадолската организация.

От " Дондуков " 2 прибавиха, че Българският държавен глава приветства напъните на Република Турция и на президента Реджеп Тайип Ердоган за посредничеството при разрешаването на военния спор в  Украйна  по дипломатически път. В същото време към момента няма изясненост по кое време ще завърши този спор и са нужни своевременни старания за извеждане на българските и турските моряци от зоната на военните дейности.

Румен Радев открои и готовността на България за засилено партньорство в енергетиката и обезпечаване на различни енергийни доставки от Турция при следващо задълбочаване на военния спор в Украйна.

Обща бе и позицията, че двустранният стокообмен от 6.5 милиарда $ не дава отговор на опциите на двете страни и има огромен капацитет за развиване на двустранното съдействие в стопанската система, взаимните вложения, енергетиката и в областта на сигурността. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР