Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на необявено предварително посещение

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на необявено предварително посещение
Коментари Харесай

Турският президент Реджеп Ердоган пристигна на изненадваща визита в Тунис

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дойде на необявено авансово посещаване в Тунис, заяви неговият представител, представен от Ройтерс. Ердоган ще беседва с туниския си сътрудник Каис Сайед. Целта на визитата не бе конкретизирана.

Визитата идва на фона на дейните в последно време старания на Турция да подписа съглашения със страните от Средиземноморието, където Анкара спори с Гърция за залежите на въглеводороди към разделения остров Кипър, отбелязва Ройтерс.
Миналия месец Турция подписа съглашение за разграничение на морските пространства с интернационално приетото държавно управление в Либия - стъпка, с която разгневи Гърция. Атина счита, че съглашението нарушава интернационалното право, до момента в който Анкара показва, че желае да отбрани своите права в района и твърди, че договорката е в сходство с морските закони.

От кабинета на Ердоган оповестиха, че турският президент е придружаван в Тунис от министрите на външните работи и на защитата, както и от шефа на организацията за разузнаване. Друга информация за задачата на визитата и наличието на диалозите не бе обявена, показва Ройтерс.

Посещението на Ердоган в Тунис е първата аудиенция на задграничен държавен глава след избирането на президента Каис Сайед на изборите през октомври.

В рамките на разширеното съдействие със прилежащата на Тунис Либия, Анкара подписа и съглашение за военно съдействие с Правителството на националното единодушие на Файез ел Сарадж. Ердоган сподели, че Турция може да изпрати бойци в Либия в поддръжка на държавното управление на Сарадж, което от месеци води сражения със силите на маршал Халифа Хафтар от непризнатия център на властта в източния град Бенгази.

Вчера представителят на Ердоган Ибрахим Калън сподели, че Турция работи по законопроект, който ще разреши изпращането на турски военни в Либия. Турция към този момент е оказвала военна поддръжка на Правителството на националното единодушие, макар оръжейното ембарго на Организация на обединените нации, отбелязва Ройтерс, като се базира на отчет на международната организация. ДПА напомня, че Турция и Катар поддържат държавното управление на Сарадж в Либия, до момента в който Египет, Обединените арабски емирства и Русия поддържат силите на Халифа Хафтар, който разгласи през април атака за завладяване на Триполи.

По-късно президентите на Турция и Тунис - Реджеп Тайип Ердоган и Каис Сайед, са разискали нужните стъпки за преустановяване на огъня в Либия, предадоха Ройтерс и ТАСС. Петнайсет минути след изненадващата аудиенция на Ердоган, в Тунис е дошъл и ръководителят на интернационално приетото държавно управление на Либия Файез ел Сарадж, заяви арабският ефирен канал Ал Хадас, представен от ТАСС.

На взаимна конференция с Каис Сайед, турският президент Ердоган изрази убеденост, че Тунис може да има "ценен и градивен " принос за постигането на непоклатимост в Либия. Ердоган се разгласи за допустимо най-скорошно преустановяване на огъня в Либия. "Ние имаме вяра, че Тунис ще помогне за постигането на непоклатимост в Либия. Обсъдихме със Сайед стъпките, които можем да предприемем дружно, с цел да реализираме преустановяване на огъня в Либия и да се премине към политическо решение на спора. Негативният процес на събитията в Либия се отразява освен на страната, само че и на съседите, преди всичко Тунис ", уточни Ердоган, представен от ТАСС.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР