Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа протокола за приемане на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа протокола за приемане на
Коментари Харесай

Ердоган подписа протокола за влизане на Швеция в НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа протокола за приемане на Швеция в НАТО и го внесе в турския парламент за ратификация.

В малко изказване на президентската дирекция по връзки се споделя, че Ердоган е подписал протокола за присъединението на Швеция към НАТО, който по-късно е бил импортиран в турското Велико национално заседание, съобщи БГНЕС.

Все още не е известно по кое време Народното събрание ще прегледа документа.

Швеция и нейният комшия Финландия изоставиха десетилетната политика на боен неутралитет, след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Финландия се причисли към военния блок през април.

Ердоган отлагаше ратификацията на участието на Швеция, обвинявайки държавното управление в Стокхолм, че се отнася прекомерно меко към кюрдските бойци и други групи, които Анкара счита за опасност за своята сигурност. Турция също беше ядосана от поредност поругавания на Корана в Швеция.

Всички 31 съдружници в НАТО би трябвало да одобрят участието на Швеция. Турция и Унгария към момента не са го утвърдили.

По-рано този месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Турция бързо да ратифицира участието на Швеция в НАТО.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР