Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отпътува за руския крайбрежен град

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отпътува за руския крайбрежен град
Коментари Харесай

Ердоган отпътува за Сочи за срещата си с Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отпътува за съветския крайбрежен град Сочи, с цел да се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин , съобщи Анадолската организация.

По време на еднодневното си работно посещаване Ердоган ще разиска с Путин настоящи районни и световни въпроси , както и турско-руските връзки, се споделя в известие на президентската администрация.

В дневния ред на водачите, които по-късно ще дадат взаимна конференция, ще бъде включено и възобновяването на историческото съглашение за черноморското зърно, което оказа помощ за облекчение на международната продоволствена рецесия.

След като Русия прекрати присъединяване си в договорката за експорт на зърно от Украйна, подписана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации, Анкара продължава да поставя старания за обновяване на договорката.

Москва се оплаква, че Западът не е извършил отговорностите си във връзка с износа на зърно от самата Русия и че незадоволително украинско зърно отива в нуждаещите се страни. Тя твърди, че рестриктивните мерки във връзка с заплащанията, логистиката и застраховките са били спънка за нейните доставки.

Потвърждавайки значимостта на осъществяването на настояванията на Русия за експорт на лично зърно и торове, Турция съобщи неколкократно, че самодейността няма опция.

Анкара поставя интензивни дипломатически старания за възобновяване на съглашението от юли 2022 година и също по този начин приканва Киев и Москва да прекратят войната посредством договаряния.

През юли Ердоган се срещна и с украинския си сътрудник Володимир Зеленски в Истанбул, с цел да обсъдят тези въпроси.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР