Турският президент Реджеп Тайип Ердоган официално насрочи парламентарните и президентските

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган официално насрочи парламентарните и президентските
Коментари Харесай

Ердоган официално насрочи изборите за 14 май

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган публично насрочи парламентарните и президентските избори в страната за 14 май, заяви Евро нюз.

" С пълномощията, дадени ми от член 116 от нашата конституция, подписах указа за възобновяване на изборите на 14 май, които трябваше да се проведат на 18 юни 2023 година ", съобщи Реджеп Тайип Ердоган в президентския комплекс в столицата Анкара.

" Нашата предизборна стратегия още веднъж ще се състои от лечение на раните на жертвите на земетресението и компенсиране на икономическите и обществените вреди от това злополучие ", добави Ердоган.

Изборите могат да се окажат най-значимият избор в страната от десетилетия насам. Те ще дефинират дали страната ще поеме по по-демократичен път или ще продължи да следва все по-авторитарния курс.

Ердоган ръководи Турция от 2003 година насам, първо като министър-председател, а по-късно и като президент от 2014 година Тазгодишните избори може да се окажат най-предизвикателните за него.

БГНЕС напомня, че по-рано тази седмица Опозиционните партии в Турция завършиха с дебатите и се споразумяха да предлагат водача на светската съпротива Кемал Кълъчдароглу за собствен общ претендент против президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите през май.

Страната се бори с проблематична стопанска система, възходяща инфлация и последствията от мощното земетресение, при което починаха повече от 46 000 души, а стотици хиляди в 11 турски провинции се приютиха в палатки или краткотрайни жилища.

Мнозина подлагат на критика реакцията на държавното управление на Ердоган по отношение на земетресението и го упрекват, че не е съумяло да приготви застрашената от трусове страна за предстоящо злополучие.

Експертите показват, че слабата регулация на строителните правила е съществена причина за смъртоносните последствия от земетресението.

Ако никой от претендентите не получи повече от 50% от гласовете, на 28 май ще се организира втори тур на президентските избори.

Президентските и парламентарните избори бяха планувани да се проведат на 18 юни, само че държавното управление ги реалокира, с цел да не съвпаднат с поклонението Хадж, приемните академични изпити и началото на летния ваканционен сезон.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР