Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви нова антитерористична операция в

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви нова антитерористична операция в
Коментари Харесай

Ердоган: Турция ще проведе операция в Северна Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи нова антитерористична интервенция в Северна Сирия в послание пред депутатите от ръководещата Партия на справедливостта и развиването в Анкара, предава Анадолската организация.

" Започва нова фаза от образуването (в Северна Сирия) на " зона за сигурност " на 30 км от турската граница (навътре в сирийската територия). Ще прочистим Тал Рифат и Манбидж от терористи ", сподели турският водач.

Според Ердоган ще последват нови етапи за пречистване и на други гранични региони с Турция от екстремисти.

" Нека забележим каква ще бъде реакцията на законните стъпки на Турция в региона на сигурността. Кой ще поддържа Анкара? ", сподели президентът.

Той означи, че Анкара следи от близко процесите в района, предотвратявайки всевъзможни опити за накърняване на националните ползи на Турция.

" Опитите за легитимиране на терористите посредством смяна на имената им няма да доведат до нищо. Тези, които излизат с сходни начинания, лъжат себе си, а не Анкара ", сподели Ердоган.

Турция чака Финландия и Швеция да подхващат действителни стъпки за битка с тероризма, предизвести Ердоган. Той акцентира, че Анкара се опълчва на влизането на Финландия и Швеция в НАТО само поради " поддръжката на терористични организации " от тези скандинавски страни.

" Как можем да одобрим кандидатурата на страни, които поддържат тероризма? ", попита Ердоган, припомняйки, че без поддръжката на Анкара нова вълна от разширение на границите на Алианса е невъзможна.

" Ние намерено декларирахме, че сме срещу влизането на двете страни в НАТО поради поддръжката за терористите от ПКК и структури, свързани с тази кървава организация. Мисията на Северноатлантическия алианс е да подсигурява сигурността на страните членки. В НАТО няма място за поддръжка на тероризма ", сподели Ердоган.

Според него изказванията на Хелзинки и Стокхолм в поддръжка на антитерористичния курс на Турция не са задоволителни. " Необходими са действителни дейности ", сподели той.

Турският водач сподели, че досега Анкара не е получила съответен писмен документ за отхвърли от поддръжка на тероризма от Финландия и Швеция.

" Държавите, които отхвърлиха да продават оръжия на Турция, въоръжават терористи (в Сирия) гратис. Тази процедура не дава отговор на върховенството на закона. Това са методите на терористичните страни ", сподели Ердоган.

Турският президент обърна внимание и на напрежението със прилежаща Гърция. Държавният глава сподели, че Турция е денонсирала съглашението с Гърция за Стратегическия съвет на високо равнище. Президентът прикани Гърция да се поучи от историята и да не се пробва да предизвика ползите на Турция.

Той казаю, че е предизвестил администрацията си да не водят повече двустранни диалози с Гърция, откакто Анкара възобнови договарянията предходната година за разрешаване на разликите им в Средиземно море след петгодишно спиране.

Миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу заплаши, че страната му е подготвена да оспори суверенитета на островите в Източно Егейско море, в случай че Атина не ги демилитаризира, а преди този момент той жигосах Гърция като страна, която не почита съседите си. Той засяга и случая със Северна Македония, която съгласно него Гърция е принудила да промени името си като изискване за присъединение към НАТО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР