Турският президент Реджеп Таийп Ердоган написа статия за американския вестник

...
Турският президент Реджеп Таийп Ердоган написа статия за американския вестник
Коментари Харесай

Ердоган в статия в New York Times: Ислямска държава е победена в Сирия, но трябва да сме внимателни

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган написа публикация за американския вестник The New York Times във връзка идното евакуиране на армията на Съединени американски щати от Сирия, в която даде обещание, че няма допусне победа на терористите и ще пази ползите на Вашингтон и сирийците в близкоизточната страна. Материалът е показан без редакторска интервенция.
„ Президентът Тръмп взе вярното решение да се изтегли от Сирия. Изтеглянето обаче би трябвало да бъде осъществено деликатно и в съдействие с верните сътрудници, които могат да защитят ползите на Съединени американски щати, интернационалната общественост и сирийския народ. Турция, която има втората по величина непрекъсната войска в НАТО, е единствената страна, която има силата и отдадеността, с цел да извърши тази задача.
През 2016-а Турция стана първата страна, която разпростра сухоземни военни елементи за битка с така наречен „ Ислямска страна “ (ИД) в Сирия. Нашата военна намеса прекъсна достъпа на групата до границите на НАТО и попречва способността им да правят терористични офанзиви в Турция и Европа.
За разлика от интервенциите на обединението в Рака и Мосул, които разчитаха значително на въздушни удари, които бяха реализирани без да се регистрират жертвите измежду гражданското население, турската войска и бойците от „ Свободната сирийска войска “ (ССА) обикаляха от врата на врата, с цел да изкоренят бунтовниците от Ал Баб, някогашна цитадела на така наречен ИД.
Нашият метод остави главната инфраструктура на града значително непокътната и направи допустимо животът да се върне към естественото в границите на няколко дни. Днес децата още веднъж вървят на учебно заведение, финансирана от Турция болница лекува болните, а нови бизнес планове основават работни места и укрепват локалната стопанска система. Тази постоянна конюнктура е единственият лек против тероризма.
Турция е решена да разгроми така наречен ИД и други терористични групи в Сирия, тъй като турският народ е добре осведомен със опасността от принудителен екстремизъм. През 2003 година, когато станах министър председател, координираните офанзиви на Ал Кайда лишиха десетки животи в Турция.
Неотдавна, терористите от така наречен ИД се прицелиха в нашите жители, нашия метод на живот и всеобхватния, сдържан светоглед, който нашата цивилизация съставлява. Преди няколко години терористичната формация ме назова „ подъл Сатана “. Видяхме ужаса в лицата на хилядите християни и язиди, които потърсиха леговище в Турция, когато тези терористи пристигнаха за тях в Сирия и Ирак.
Казвам това още веднъж: Няма да има победа за терористите. Турция ще продължи да прави каквото би трябвало, с цел да обезпечи личната си сигурност и тази на интернационалната общественост.
Във военно отношение, така наречен ИД е победена в Сирия. Въпреки това ние сме надълбоко загрижени, че някои външни сили могат да употребяват остатъците на организацията като опрощение за интервенция в вътрешните работи на Сирия.
Военната победа против терористичната група е единствено първата стъпка. Урокът от Ирак, където се е родила тази терористична група, е, че преждевременните заявления за победа и безразсъдните дейности, които те подтикват, основават повече проблеми, в сравнение с вземат решение. Международната общественост не може да си разреши да направи същата неточност и през днешния ден.
Турция предлага цялостна тактика за унищожаване на главните аргументи за радикализацията. Искаме да подсигуряваме, че жителите няма да се усещат несвързани с държавното управление, терористичните групи няма да се възползват от недоволствата на локалните общности и елементарните хора ще могат да разчитат на устойчиво бъдеще.
Първата стъпка е да се основат стабилизационни сили с бойци от всички елементи на сирийското общество. Само един разнороден орган може да служи на всички сирийски жители и да донесе закон и ред в разнообразни елементи на страната. В този смисъл бих желал да подчертая, че нямаме спор със сирийските кюрди.
В изискванията на война доста млади сирийци нямаха различен избор, с изключение на да се причислят към ОНС/ ПДЕ (сирийските кюрдски Отряди за национална самозащита и Партията за демократическо единство), сирийският клон на ПКК (Работническата партия на Кюрдистан,която Турция и Съединените щати считат терористична организация. Според Human Rights Watch, бойците от Общински народен съвет са нарушили интернационалното право, като са набирали деца.
След изтеглянето на Съединени американски щати от Сирия ще правим натоварен развой на инспекция и събиране на децата бойци с техните фамилии и ще включим всички бойци, които нямат връзки с терористични организации, в новите стабилизационни сили.
Осигуряването на съответно политическо посланичество за всички общности е различен приоритет. Под контрола на Турция сирийските територии, които са под контрола на Общински народен съвет, или т.нар ИД, ще бъде ръководена от национално определени препоръки. Лица, които нямат връзки с терористични групи, ще имат право да съставляват своите общности в локалните управляващи.
Местните препоръки в най-вече кюрдските елементи на Северна Сирия значително ще се състоят от представители на кюрдската общественост, като същевременноще подсигуряват, че всички други групи ще имат заслужено политическо посланичество. Турските чиновници със съответния опит ще ги поучават по общинските въпроси, образованието, опазването на здравето и незабавните служби.
Турция има намерение да сътрудничи и координира дейностите си с нашите другари и съдружници. Ние бяхме тясно свързани с процесите в Женева и Астана и сме единствената заинтригувана страна, която може да работи по едно и също време със Съединени американски щати и Русия. Ние ще градим върху тези партньорства, с цел да си свършим работата в Сирия.
Време е всички заинтригувани страни да обединят напъните си, с цел да сложат завършек на терора, разпрострат от ИД, зложелател на исляма и мюсюлманите по света, и да запазят териториалната целокупност на Сирия. Турция е доброволец да поеме това тежко задължение в сериозен миг в историята. Разчитаме на интернационалната общественост да застане зад нас ", гласи преводът на публикацията във " Фокус ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР