Турският президент Реджеп Ердоган повтори готовността на Анкара да създаде

...
Турският президент Реджеп Ердоган повтори готовността на Анкара да създаде
Коментари Харесай

Ердоган потвърди готовността си да създаде зона за сигурност в Сирия и без САЩ

Турският президент Реджеп Ердоган повтори готовността на Анкара да сътвори без значение зона за сигурност в Сирия , в случай че не бъдат реализирани съответните съглашения със Съединени американски щати. Турският президент разяснява по време на тирада в турската столица, излъчена от A Haber и представена от ТАСС.

" Ако Турция и Съединени американски щати в границите на две седмици не реализиран съответни резултати по зоната за сигурност в Сирия, тогава ще стартираме да действаме без значение ".

Ердоган добавя, че " Русия и Иран споделят страховете на Турция във връзка с отрядите на Народните сили за самозащита ". Анкара ги счита за сирийски клон на Кюрдската работническа партия, неразрешен в Турция.
 Ердоган: Турция, Русия и Иран би трябвало да поемат повече отговорност за мира в Сирия
Ердоган: Турция, Русия и Иран би трябвало да поемат повече отговорност за мира в Сирия

Путин, Ердоган и Рохани се срещат в Анкара

Дискусията за основаването на буферната зона стартира през 2013 година поради рецесията в Сирия. Тогава се обмисля опцията за основаване на зона без полети и зона за сигурност на сирийска територия, където бежанците могат да намерят леговище . Анкара се връща към тази концепция съвсем всяка година, само че всякога заради редица аргументи тези проекти не са реализират.

През януари тази година Ердоган след договаряния с Доналд Тръмп удостовери желанието си да сътвори буферна зона в Северна Сирия. Анкара е подготвена да подсигурява сигурността на земята , а американската страна - във въздушното пространство. Освен това, както по-късно отбелязва формалният представител на президента на Турция Ибрахим Калин, в случай че бъде основана буферна зона, контролът върху нея ще се реализира от Турция .

Войските на Турция и Съединени американски щати на 7 август се съгласиха да основат център за взаимни интервенции в Сирия . На 12 август първата група американски войски дойде в турския град Санлиурфа, на 50 км от границата със Сирия.

Центърът е проведен от двете страни за осъществяване на проект за основаване на буферна зона в Северна Сирия, където сирийските бежанци могат да се върнат от Турция и да се трансформира в предпазен пояс за турската граница. Анкара упорства контролът върху плануваната зона за сигурност да се обезпечава извънредно от въоръжените сили на републиката.
 Турция упрекна Съединени американски щати, че попречват сделката за зона за сигурност в Сирия
Турция упрекна Съединени американски щати, че попречват сделката за зона за сигурност в Сирия

Предприетите от Съединени американски щати стъпки били единствено " козметични "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР