Турският президент Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик

...
Турският президент Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик
Коментари Харесай

Ердоган пристигна в Джеда, обсъжда катарската криза със саудитския крал

Турският президент Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26 февруари... към профила дойде през днешния ден в саудитския пристанищен град Джеда, с цел да разиска със саудитския крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд дипломатическата рецесия към Катар, съобщи ТАСС.

Преди заминаването си Ердоган съобщи, че Саудитска Арабия в най-голяма степен носи отговорност за решаването на рецесията. При това той означи поддръжката, която Турция оказва на емира на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах, който се явява като медиатор в рецесията. Ердоган ще се срещне с емира на Кувейт по-късно през днешния ден, а в понеделник ще замине за Катар, където ще го одобри емирът шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Целта на двудневната обиколка на Ердоган в страните, въвлечени в рецесията, е определяне на разговор, показват източници от Анкара.
Турция е петата страна, която от началото на изострянето на връзките в Залива доста ускори дипломатическите контакти за доближаване на позициите на страните. По-рано с тази цел страните от Залива бяха посетени от външните министри на Германия, Англия и Франция и държавния секретар на Съединени американски щати. При диалозите с арабските представители западните външни министри непроменяемо показваха поддръжка на кувейтското ходатайство, призовавайки страните към деескалация и разговор.

Както съобщи в събота саудитският външен министър Адел бин Ахмед ал Джубейр, позицията на Рияд и неговите съдружници остава непроменена - уреждането на различията в Съвета за съдействие на арабските страни от Залива /Бахрейн, Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Саудитска Арабия/ би трябвало да става в границите на съюза.

Миналия месец Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет скъсаха връзките с Катар и му постановиха наказания, като го упрекнаха във финансиране на екстремистки групировки и поддръжка на тероризма - обвиняване, което Доха отхвърли.

Ердоган е корав покровител на Катар в разногласието с арабските му съседи от Залива. Той подлага на критика листата с претенции на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет за слагане на завършек на глобите. След като породи рецесията през юни, Турция изпрати свои елементи в Катар и продължава да изпраща храни, с цел да помогне на страната, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР