Турският президент Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик

Турският президент Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик ...

Ердоган подкрепи позицията на Катар.


Турският президент Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари ... към профила заяви днес, че подкрепя отговора на Катар на списъка с искания, представен от арабските страни, бойкотиращи емирството, като заяви, че призивите за закриване на турската военна база там са проява на неуважение към Турция, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Катар нарече натиска на по-големите си съседи "незаконна блокада", целяща да ограничи неговия суверенитет и заяви, че ултиматума на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн е неразумен. Ердоган заяви, че Турция оценява високо и одобрява отговора на Катар на 13-те искания, които включват затваряне на телевизия "Ал Джазира", ограничаване на отношенията с Иран и закриване на турската база в Катар. "Макар че те не са се обърнали към нас по този въпрос, искането за изтегляне на турските войски е неуважително спрямо Турция", каза той.

Ердоган напомни, че Турция е предложила да създаде военна база и в Саудитска Арабия, освен в Катар, но Рияд не е откликнал. Ердоган направи изявлението пред джамия в Истанбул след молитвата за Рамазан байрям (Айд ал Фитр). Президентът каза, че ще продължи да изпълнява планираната си програма, въпреки че не се чувства добре. "Имах леко неразположение с кръвното налягане, свързано с диабета ми", каза той.

Източник: novini.bg