Турският президент Реджеп Ердоган коментира, че съживяването на диалога между

...
Турският президент Реджеп Ердоган коментира, че съживяването на диалога между
Коментари Харесай

Ердоган се радва на диалог със съюзника Гърция, но не вижда подкрепа от НАТО срещу тероризма

Турският президент Реджеп Ердоган разяснява, че съживяването на разговора сред членовете на НАТО Турция и Гърция за разрешаване на дългогодишни разногласия ще послужи на " стабилността и просперитета " в района , оповестява АП.

Говорейки на събитие на немския фонд " Маршал ", извършено в комплекса на щаба на НАТО в понеделник, Ердоган се оплака , че съгласно него липсва поддръжка от страна на съдружниците на Турция от НАТО в битката с тероризма . Това бе позоваване на разочарованието на Турция от американската военна поддръжка за сирийските кюрдски бойци, които съгласно Анкара са неразривно свързани с десетилетния протест в Турция.

" Турция е на първа линия в битката против тероризма във всички съответни интернационалните платформи, изключително НАТО ", сподели Ердоган, като добави, че към 4000 бойци от " Ислямска страна " са " обезвредени " в турските трансгранични интервенции .

" Турция е единственият съдружник на НАТО, който се е борил лице в лице и е дал младите си синове като мъченици за тази идея ", сподели Ердоган. " За страдание не получихме поддръжката и солидарността, които чакахме от нашите съдружници и сътрудници в битката ни против всички форми на тероризъм. "

Миналото лято дълготраен спор сред Турция и Гърция за граници и права върху естествените запаси в Източното Средиземноморие се развихри още веднъж, откакто Анкара изпрати кораби за енергийни проучвания във води, където Гърция разгласи пълномощия.

Дипломати от двете страни организираха два кръга от диалози през последните месеци за първи път от пет години, до момента в който външните министри на Гърция и Турция също имаха взаимни визити. " Вярвам, че съживяването на каналите за разговор сред (Турция) и нашия комшия и съдружник, Гърция и разрешаването на двустранни въпроси ще... послужат за стабилността и просперитета на нашия район ", сподели Ердоган.

Френският президент Еманюел Макрон написа в " Туитър ", че желае да " върви напред " с Турция към уважителни връзки , след среща с президента на страната Ердоган.

И двамата разговаряха в понеделник в коридорите на срещата на върха на НАТО в Брюксел. Това бе първата им среща откогато разногласието сред двете страни доближи своя връх през октомври, откакто .

Макрон съобщи, че желае всички съдружници в НАТО да се ангажират ясно с полезностите , правилата и разпоредбите на военната организация , съгласно френското председателство.

И двамата мъже разискаха въпросите на Либия и Сирия . Макрон по-специално упрекна Турция в нарушение на задължения, като усили военното си наличие в Либия и притегли бойци от Сирия.

Макрон също акцентира, че секуларизмът на Франция зачита всички религии, в това число исляма .

Френското президентство съобщи, че е належащо " обяснение " в отговор на острата рецензия на Ердоган за отношението на Макрон към исляма и мюсюлманите, откакто френското държавно управление предложи закон за битка с ислямистките радикали.
 Байдън настоя пред НАТО: Отбраната на Европа, Турция и Канада е заветен дълг
Байдън настоя пред НАТО: Отбраната на Европа, Турция и Канада е заветен дълг

Значителна смяна от заканите на неговия предходник Тръмп да извади страната от НАТО
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР