Турският премиер Бинали Йълдъръм предупреди, че референдумът за независимост на

...
Турският премиер Бинали Йълдъръм предупреди, че референдумът за независимост на
Коментари Харесай

Йълдъръм: Референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан застрашава Турция

Турският министър председател Бинали Йълдъръм предизвести, че референдумът за самостоятелност на Иракски Кюрдистан заплашва националната сигурност на Турция. По думите му, Турция ще направи всичко, с цел да не се организира това допитване, съобщи БНР.

Министър-председателят е представен от локални медии, позоваващи се на източник непосредствен до Йълдъръм, да добавя, че никой не трябва да се съмнява, че Турция ще предприеме всевъзможни стъпки по този въпрос.

Темата е бил разисквана на среща сред премиера и президента на Турция и ще бъде обсъждана и на идните на 22 септември съвещания на Съвета за национална сигурност и Министерския съвет.

Това изказване е следващото предизвестие на Турция към президента на кюрдската автономност в Северен Ирак Масуд Барзани. По-рано президентът на Турция Реджеб Ердоган дефинира хода като “политическа неумелост “.

Анкара и Багдад координират на разнообразни равнища реакциите си.

Съобщава се, че американският представител за битката с групировката „ Ислямска страна “ Брет МакГърк и командирът на иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война Касем Сулеймани също са отправяли предизвестия към управлението в Ербил.

Турция защитаваше позицията за ненарушаване териториалната целокупност на Ирак и при военните спорове през 1991 година и 2003 година, опасявайки се от пораждане на самостоятелна кюрдска страна.​
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР