Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу присъства тази вечер

...
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу присъства тази вечер
Коментари Харесай

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу посети Томбул джамия в Шумен за вечеря ифтар

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу участва довечера на ифтар в Шумен. Благотворителната вечеря за към 1200 мюсюлмани се състоя пред Томбул джамия. Чавушоглу посочи значимостта на солидарността и единството на фона на проблемите и рецесиите по света и на Балканите в изявлението си на вечерята ифтар.
 
Министърът изрази удовлетворение от наличието си на проявата и съобщи на присъстващите поздрави от цяла Турция, както и " поздравите, обичта и молитвите " на президента Реджеп Тайип Ердоган. Чавушоглу изрази благодарността на Турция за оказаната след земетресенията помощ от България. Той означи, че страната ни е била измежду първите страни, изпратили избавителен екип, и регистрира реакцията на президента Румен Радев.
 
" С вашата помощ над 800 палатки и 145 контейнера са изпратени в зоната на земетресенията ", посочи Чавушоглу. Той открои и дейностите на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, който макар уговорките си към изборите, персонално е занесъл в Одрин помощи, за което му изрече признателност, както и на всички останали. По думите му това е " взаимност за образец, която няма да бъде забравена ".
 
Министърът открои значимостта на солидарността и единството в подтекста на преживяваните проблеми и рецесии по света и на Балканите, в това число войната в Украйна. Той загатна съответно и района на Западните Балкани, в това число изострящата се изразителност в Босна и Херцеговина, проблемите сред Косово и Сърбия. Затова ще поставим още повече старания за мира, сподели той и добави, че Турция, под водачеството на президента Ердоган, е страната, положила най-вече старания за разрешаването на войната в Украйна. " Заедно с всички балкански страни би трябвало да сме единни ", акцентира още той.
 
Министърът посочи и смисъла, отдавано от турския президент на турските общности зад граница. Търсенето на права и независимост изигра значима роля в установяването на народна власт в България, сподели още Чавушоглу. Сега вие сте жители на Европейски Съюз, възползвайте се, а Турция в никакъв случай няма да ви изостави, добави той.
 
Министърът загатна и приноса на Мустафа Кемал Ататюрк като проектант на другарството сред турците и българите. Той подсети и за навършването тази година на 100 години от основаването на Република Турция. " Заедно ще отпразнуваме стогодишнината през втората половина на тази година, откакто преди този момент превържем раните, породени от земетресенията ", добави той.
 
Сред множеството присъстващи бяха посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок, посланикът на Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов, основният мюфтия Мустафа Хаджи, ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, депутатът Хамид Хамид и регионалният водач на Движение за права и свободи Айсел Руфад.
 
Ифтар е вечерята, с която мюсюлманите прекъсват дневния си пост през свещения месец Рамазан. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу посети Каолиново, където сервира венец пред Паметника в памет на жертвите от майските събития от 1989 година по времето на така наречен възродителен развой.

Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР