Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу подложи на критика

...
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу подложи на критика
Коментари Харесай

Политиката на САЩ заплашва и Турция, и Сирия, казва Чавушоглу


Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу подложи на рецензия Съединени американски щати, които не престават оръжейните доставки за отрядите на сирийското крило на ПКК, съобщи БГНЕС. " Америка продължава да поддържа терористите от групировката YPG /въоръженото крило на Партията на демократичното единение PYD в Северна Сирия/ и по този начин слага под опасност освен сигурността на Турция, само че и бъдещето на Сирия ", акцентира Чавушоглу в публикация под заглавие " Как да се обезпечи мирът в Сирия ", оповестена в американския седмичник " Нюзуик ", представен от Анадолската организация.

В текста се показва, че от дълго време е настъпило времето да се постави завършек на войната в Сирия, която продължава към този момент 7-а година и е предизвикала големи жертви и опустошения. " Последствията от спора в Сирия са толкоз тежки, че от дълго време са надскочили рамките на всички прогнози. Конфликтът провокира доста по-тежка филантропична рецесия след Втората международна война и докара до възникването на световна опасност от тероризъм. Турция, която има 910 километра граница със Сирия, постави неимоверни старания за преустановяване на филантропичната рецесия и в битката с терористичната опасност в прилежащата страна. Положителният принос на Турция в това отношение няма аналог в света ", написа Чавушоглу.

Той отбелязва, че Турция е отворила границата си за сирийските бежанци още в самото начало на спора и се е оказала страната, предоставила леговище на най-вече такива хора в света. Анкара похарчи 30 милиарда $ за издръжката на 3,4 млн. сирийски бежанци и подхваща ограничения за интеграцията им в обществото – с изключение на медицинските услуги и достъпа до обучение, те получават право и на труд, показва външният министър. Насилието на терористите от YPG принуди 300 000 сирийски кюрди да избягат в Турция и те към момента не могат да се завърнат по домовете си, добавя той.

" Законен представител на ползите на сирийските кюрди е Кюрдският народен съвет на Сирия /ENKS/. Той взе участие в женевските договаряния и е включен в цифрата на участниците в идния Конгрес на сирийския народен разговор в Сочи ", акцентира Чавушоглу. Авторът отбелязва, че продължаващите доставки на американски оръжия за терористите подрива опитите за обезпечаването на териториалната целокупност и мира в Сирия. Той още веднъж акцентира неверното решение да се употребява една терористична организация в битката с друга. Съединени американски щати би трябвало неотложно да поправят тази съдбовна неточност, упорства в публикацията си турският външен министър. Според него гаранциите за стабилно урегулиране в Сирия са вероятни само по пътя на политическите договаряния на интернационално ниво и осъществяването на резолюция №2254 на Съвета за сигурност при Организация на обединените нации. Само при осъществяването на тези две условия Конгресът на сирийския народен разговор в Сочи ще успее да добави женевския развой, което изисква градивното присъединяване в него на всички страни, написа Чавушоглу.

Вчера краткотрайно изпълняващият функционалността на дипломат на Съединени американски щати в Анкара Филип Коснет бе привикан в Министерството на външните работи, съгласно дипломатически източници на срещата е обсъждана рецесията в Сирия. Преди това съветският дипломат Алексей Ерхов и иранският Мухаммед Ибрахим Тахериан Фард също бяха извикани в министерството във връзка продължаващите офанзиви на силите на режима на Башар Асад в " зоната за деескалация " в провинция Идлиб в Северна Сирия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР