Турският министър на отбраната Хулуси Акар предупреди в неделя, че

...
Турският министър на отбраната Хулуси Акар предупреди в неделя, че
Коментари Харесай

Турция предупреди Хафтар, че ще отговори на всяка атака

Турският министър на защитата Хулуси Акар предизвести в неделя, че силите на Халифа Хафтар и техните поддръжници, основани в Източна Либия, ще бъдат обсъждани като "легитимни цели ", в случай че се опитат да нападат турските сили в района, предават международните информационни организации.

Турция е главният бранител на интернационално приетото държавно управление на националното единодушие (GNA) в Либия със седалище в Триполи, което от години се бори с либийската национална войска на Хафтар (LNA). LNA е подкрепена от Русия, Обединените арабски емирства и Египет.

През октомври GNA и LNA подписаха съглашение за преустановяване на огъня и Организация на обединените нации упорства за политически разговор, ориентиран към избори през идната година. В сряда Русия прикани за усилване на интернационалните старания за спокойно споразумяване в Либия.

Говорейки по време на посещаване на турските войски в Триполи, Акар сподели, че Хафтар е почнал да насочва апели, ориентирани към турските сили в Либия и да приканва за офанзиви против турските войски.

"Този ​​военен нарушител, престъпник Хафтар и неговите поддръжници би трябвало да знаят, че при положение на опит за нахлуване, подхванат против турските сили, силите на килъра Хафтар ще бъдат обсъждани като законни цели на всички места ", сподели Акар.

"Те би трябвало да си вкарат това в главите. Ако създадат нещо сходно, няма да имат къде да избягат. Тук всеки би трябвало да способства за реализиране на политическо решение. Всеки ход, друг от този, е неверен. "

Турция изпрати боен личен състав и съоръжение за GNA, помагайки да се промени хода на войната в Либия, като в същото време се ангажира с договаряния с Москва за решение на спора сред GNA и LNA.

И двете страни стопираха да изтеглят сили от фронта, както се изисква от примирието. Група от специалисти на Организация на обединените нации дефинира задграничните поддръжници от двете страни като извършители на оръжейното ембарго в Либия.

Миналия месец Турция и Германия се скараха поради претършуване на турски товарен транспортен съд от военна задача на Европейския съюз в Средиземно море, ориентирана към използване на либийското оръжейно ембарго, в ход, който Анкара назова противозаконен.

Този месец LNA прихвана и турски транспортен съд под ямайски байрак, който се насочи към пристанище Мисрата, предизвиквайки ядосан отговор от Анкара. По-късно корабът бе освободен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР