Турските военноморски сили прихванаха и ескортира израелски изследователски кораб извън

...
Турските военноморски сили прихванаха и ескортира израелски изследователски кораб извън
Коментари Харесай

Турция изгони израелски кораб извън водите на Северен Кипър

Турските военноморски сили прихванаха и ескортира израелски проучвателен транспортен съд отвън водите на Северен Кипър, съобщи " Ал Джазира ".

Израелският проучвателен транспортен съд е напуснал региона, откакто е турско военно - морско средство го е прихванало и издало заповед да напусне кипърския сектор. С това продължава да нараства напрежението към изследването на естествените запаси в района.

Корабът " Бат Галим " от израелската институция за океанографски и лимнологични проучвания е провеждал изследвания в териториалните води на Северен Кипър в съгласуваност с кипърски чиновници, оповестиха израелски медии в събота, цитирайки министерството на националната инфраструктура, енергетика и води на Израел.

Според отчети турските кораби се свързали с проучвателния транспортен съд, поискали пояснение на активността на учените, след което поискали той да напусне този регион на Средиземно море , прецизира БГНЕС.

Инцидентът става седмици откакто Турция подписа съглашение с Либия, което обрисува граница в източната част на Средиземно море. Тази граница, обаче, пресича тази, която Гърция преглежда като морска територия на своите острови.

Гърция и Турция не са разграничили своите стопански зони, които разрешават на страните да експлоатират подводните благосъстояния.

Кипър, Израел и Египет, които са обрисували своите стопански зони, към този момент откриха морски газови залежи, които могат да зареждат стопанските системи им за десетилетия напред.

Сделката сред Турция и Либия подхранва районното напрежение с Гърция, Кипър и Египет поради правата за сондиране на петрол и газ в района.

Трите страни обявиха, че новото съглашение е в несъгласие с интернационалното право, а в отговор на това Гърция експулсира либийския дипломат.

" Това съглашение беше формирано недобросъвестно ", съобщи представителят на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас пред кореспонденти предходната седмица.

Европейският съюз също осъди договорката, като мнението на Съюза е, че " Сделката суверенните права на трети страни и не се преценява с морското право ".

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че съглашението също ще разреши на Турция да извърши сондажи на континенталния шелф на Либия с утвърждението на Триполи и това е в сходство с интернационалното право.

" С това ново съглашение сред Турция и Либия можем да проведем взаимни проучвателни интервенции в тези изключителни стопански зон и, които определихме. Няма проблем ", сподели Ердоган.

" Други интернационалните участници не могат да правят проучвателни интервенции в тези региони. Гръцки Кипър, Египет, Гърция и Израел не могат да открият газопреносна линия, без авансово да получат позволение от Турция ", добави турският президент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР