Турски съд прие обвинения от банковия регулатор на страната, поискал

...
Турски съд прие обвинения от банковия регулатор на страната, поискал
Коментари Харесай

Двама журналисти от "Блумбърг" и още 36 души отиват на съд в Турция заради статия и коментари

Турски съд одобри обвинявания от банковия регулатор на страната, изискал двама публицисти на " Блумбърг " и още 36 души да бъдат лишени от независимост, съобщи " Ройтерс ".

Обвинителният акт, забелязан от организацията, приказва за опити за офанзива против икономическата непоклатимост, за които се твърди, че са осъществени от репортерите Керим Каракая и Ферджан Ялънкълъч предходната година. При тези обвинявания те могат да получат присъди от две до пет години затвор.

Става дума за публикация, оповестена през август 2018 г, когато турската лира загуби близо 40% от цената си по отношение на $ (и след това си върна част от нея) поради въпроси към независимостта на централната банка, рецесията на разрастващите се пазари и напрегнатите връзки с Вашингтон.

Другите 36 души са упрекнати, че са разгласили в обществените мрежи мнения за публикацията или други забележки, сериозни към турската стопанска система.

Според " Блумбърг " първото съвещание ще е на 20 септември. Агенцията разгласи, че " осъжда " решението на турските управляващи да ги обвинят и ще ги " подкрерят в хода на това тестване ".

Миналата година турското вътрешно министерство разгласи, че е разпознало 346 профила в обществените мрежи с изявления за обменния курс на лирата, основали " негативно усещане " за стопанската система и ще бъдат взети правни ограничения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР