Турски гражданин ще бъде изпратен на Международната космическа станция (МКС)

...
Турски гражданин ще бъде изпратен на Международната космическа станция (МКС)
Коментари Харесай

Турция изпраща за първи път свой гражданин в Космоса

Турски жител ще бъде изпратен на Международната галактическа станция (МКС) през втората половина на 2023 година в границите на плана " Турски галактически странник и научна задача ", съобщи министърът на индустрията и технологиите Мустафа Варанк.

" Дейностите по технико-икономическата аргументация и бюджетирането на плановете, създадени от Турската галактическа организация, са завършили ", съобщи Варанк.

Според Стратегическия документ на Националната галактическа стратегия, показан в циркулярно писмо на президента предходната година, " откакто приключи нужното образование, се възнамерява през втората половина на 2023 г.избраният турски галактически странник да бъде изпратен на МКС за осъществяване на научни проучвания " Турция започва плана " Турски галактически странник и научна задача " на 23 май за да изпрати турски жител в космоса, оповестява вестник „ Хюриет ”.

Проектът ще даде опция на турския представител, който ще премине образование преди отпътуването си за космоса, да организира научни проучвания в космоса. Правителството подписа контракт с Axiom Space, американски разработчик на галактическа инфраструктура, за образованието и обслужването на полета на галактическия пасажер.

Кандидатите ще би трябвало да преминат няколкомесечната стратегия за образование на Axiom, с цел да се приспособяват към живота в космоса. С тази стратегия страната ще има опция да организира научни опити, като употребява инфраструктурата на МКС.

Експериментални хрумвания от университети и проучвателен институти за проучвания, които да се организират в среда без гравитация, се правят оценка от механически комитет.

" Не се цели пилотиран достъп до Луната сред 2022 и 2030 година ", съобщи още Варанк. По-рано планът предвиждаше страната да доближи Луната в края на 2023 година с националната и истинска хибридна ракета, която трябваше да бъде изстреляна в околоземна орбита и да извърши твърдо кацане.

Министърът уточни също, че през последните 20 години в границите на стратегиите си за подкрепяне на учени TÜBİTAK е дал близо 41 млн. турски лири в поддръжка на 169 души в региона на галактическите науки. " Повече от 30 млн. лири са предоставени за 31 плана в региона на галактическите проучвания ", добави той. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР