Турската валутна криза, макар и още в ранен етап, притесни

...
Турската валутна криза, макар и още в ранен етап, притесни
Коментари Харесай

Кризата в Турция не уплаши борсите по света

Турската валутна рецесия, въпреки и още в ранен стадий, тормози вложителите по света и стана главната причина за загубите на тържищата през миналата седмица. Спадът на щатските показатели не беше значителен, само че прекъсна положителната поредност от покачвания след корпоративните доклади.

80% от щатските компании демонстрираха по-високи облаги от прогнозите. Кумулативният растеж на финансовите резултати в показателя S&P 500 е близо 25% по отношение на година обратно, което е най-хубавият напредък от третото тримесечие на 2010 година насам, когато щатските компании регистрираха най-силното си възобновяване след рецесията. Благодарение на тези темпове на напредък към този момент може да се приказва, че оценката на американските бумаги е доста покрай междинната. Сравнението на пазарната цена на фирмите в показателя с облагите им за година напред е 16.6 при 16.2 за последните пет години. Ако световният стопански напредък се резервира, това ще разреши на американския пазар да пораства с 10-15% годишно, което да дава отговор на темповете на нарастване на облагите. Шансовете за подобен напредък, обаче, са под подозрение с проблемите на Турция. Именно обезценката на турската валута направиха вложителите доста внимателни в очакване на финансови проблеми в южната ни съседка. Щатските показатели паднаха с половин % в края на седмицата, когато се форсира поевтиняването на турската лира. Европейските акции се показаха по-слабо, защото Европейски Съюз ще усети доста повече негативите от финансова рецесия в Турция.

Фондовите пазари остават под въздействие на нормалната ниска интензивност в разгара на лятото. Това до някъде ограничи резултата от турската рецесия преди да се развие изцяло. Съществува риск вложителите да бъдат сюрпризирани от комбинацията на валутната рецесия в Турция и отрицателните резултати от комерсиалната война на Тръмп. Понеделник стартира с разпродажби и на валутата на Южна Африка, което е първия симптом за разпространяване на рецесията с турската лира. Тези опасности значат, че би трябвало да се заобикалят акциите и да се усили каузи на вложенията в облигации, до момента в който премине заплахата от рецесията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР