Турската централна банка вече има нов управител - Фатих Карахан.

...
Турската централна банка вече има нов управител - Фатих Карахан.
Коментари Харесай

Турската централна банка вече има нов управител - доскорошен старши икономист на Amazon

Турската централна банка към този момент има нов шеф - Фатих Карахан. До новото предопределение за началник на Централната банка на Турция се стигна, откакто в петък, 2 февруари, ръководителят към момента на турския финансов регулатор Хафизе Еркан, се обърна към президента на страната Реджеп Ердоган да одобри оставката й. Тя изясни това свое решение с " огромната акция, проведена против нейната известност " и опасения от по-нататъшното влияние на обстановката върху нейното семейство.

За нов началник на Централната банка на Турция беше назначен Фатих Карахан, който преди този момент заемаше длъжността заместник-управител на регулатора. По време на кариерата си, той е работил във Федералната аварийна банка на Ню Йорк и е преподавал в Колумбийския и Нюйоркския университ. А през 2022 година Карахан стартира работа като старши икономист в Amazon.
 Бивша директорка в Goldman Sachs става гуверньор на централната банка на Турция
Бивша директорка в Goldman Sachs става гуверньор на централната банка на Турция

Хафизе Гайе Еркан е и някогашен изпълнителен шеф на First Republic Bank

Новият началник на Централната банка на Турция Фатих Карахан съобщи, че регулаторът има намерение да продължи битката с инфлацията . Това се споделя в публично известие на Турската централна банка.

Ръководителят на Централната банка споделя, че главният приоритет на итституцията е осигураване на ценова непоклатимост в страната. По думите на Карахан, строгата парична политика ще остане, до момента в който инфлацията спадне до целевото равнище. " Категорично няма да позволим прогнозите за инфлацията да се влошат ", даде обещание той.

Инфлацията в Турция за декември 2023 година нараства до 64,77% на годишна база, при 61,98% за ноември. В същото време, локалните консуматори оцениха годишната инфлация на внушителните 96 % - с 50% повече от формалните данни за растежа на потребителските цени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР