Турската централна банка обяви днес мерки в подкрепа на пазара,

...
Турската централна банка обяви днес мерки в подкрепа на пазара,
Коментари Харесай

Турската централна банка обяви мерки в подкрепа на лирата

Турската централна банка разгласи през днешния ден ограничения в поддръжка на пазара, с цел да ограничи спада на лирата, до момента в който президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган насочи обвинявания против Съединени американски щати на фона на възходящия търговски и дипломатически спор сред двете членки на НАТО, съобщи ДПА.

Централната банка очерта поредност стъпки за обезпечаване на "цялата ликвидност, от която се нуждаят банките ", откакто лирата поевтиня рекордно на азиатските пазари, достигайки курс от над 7 лири за $ и над 8 лири за евро, съобщи Българска телеграфна агенция.

Понижаването на курса на лирата е продължение на внезапното поевтиняване в петък с над 20 % по отношение на $, когато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че удвоява митата за турската стомана и алуминий. Напрежението сред Анкара и Вашингтон се ускори поради задържането в Турция на американския свещеник Андрю Брънсън, който е съден за шпионаж и тероризъм.

Създалата се обстановка засегна турската лира и фондовия пазар. Валутата изгуби близо 50 % от цената си от началото на годината. Ердоган остана неотстъпчив, критикувайки "икономическите терористи ", "икономическата война " и "хулиганите на международната система. " Той предизвести, че ще образува нов съюз с Русия и Китай. Ердоган също по този начин прикани турците да обменят доларите, еврото и златото си в лири и да запазят вярата си в Бог.

Турската централна банка ще понижи условията си за банковите запаси в лири и задгранична валута, с цел да поддържа финансовата непоклатимост и ефикасното действие на пазарите. Така се дава опция на банките да отпускат заеми. Чрез това решение във финансовата система се инжектират 10 милиарда турски лири (1,4 милиарда долара), 6 милиарда $ и еквивалента на 3 милиарда $ в злато.

По-рано през днешния ден службата за контрол на банките разгласи, че ще ограничи валутните суапове с задгранични вложители до 50 % от капитала им, като задачата е да се понижи продажбата на лири. Правителството е наясно, че е прекомерно късно да предотврати рецесията и това ще коства много на стопанската система, сподели Илтер Туран, учител по интернационалните връзки от университета Истанбул Билги.

По думите му Ердоган няма друга опция с изключение на да активизира поддръжниците си в "национална взаимност против икономическа война ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР